Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


25
apr
Släktforskarjour Biblioteket Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


25
apr
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

balloons wallpapers 7I dag säger vi på Rötter grattis till Sveriges första tryckfrihetsförordning, som liksom offentlighetsprincipen fyller 250 år!

Det var den 2 december 1766 som mösspartiet, under ledning av den österbottniske prästen Anders Chydenius, genomdrev antagandet av den banbrytande grundlagen.

Effekten blev att censur stoppades och att myndigheters handlingar (undantaget de som hade med religion att göra) blev så kallat offentliga - möjliga för alla att ta del av. Att kunna få insyn i de styrandes förehavanden, liksom att publicera idéer utan rädsla för repressalier, blev plötsligt medborgerliga rättigheter.

De kommande 250 åren blev naturligtvis ingen sprikrak framgångsresa. Nya tryckfrihetsförordningar, där rättigheterna i många fall inskränktes, infördes ett flertal gånger under 1700- och 1800-talen.

Den nu aktuella Tryckfrihetsförordningen, som eftersom den är en gällande grundlag skrivs med stort T, antogs 1949. Här införs bland annat meddelarfriheten, och ett embryo till dagens lagstiftning om hets mot folkgrupp finns med.

Ur släktforskarsynpunkt är Tryckfrihetsförordningen värd att fira av många skäl. Inte minst ligger den till grund för att Riksarkivet och landsrkiven finns och gör det de gör "- bevarar och tillgängliggör handlingar från offentliga myndigheter.

I Kungl. Maj:ts kanslis arkiv i Riksarkivet förvaras för övrigt ett handskrivet exemplar av 1766 års tryckfrihetsförordning. Dokumentet i fråga är dock är så enkelt utformat att det inte anses belagt att det var just det som stod i centrum för debatten den 2 december 1766.