Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

sjofolkwebKanelbulledagar, köpfria dagar och kvinnodagar. Kalendern är numera full av bemärkelsedagar av stort och litet slag, och nu på lördag infaller vår favorit: Släktforskningens dag.

Det är tolfte gången i ordningen som Släktforskningens dag uppmärksammas. Här, och i kalenderiet till vänster, kan du se vad som händer nära dig den 18 mars.

Fokus ligger den här gången på Sjöfolk, något många släktforskarföreningar anammat genom att ordna föreläsningar och andra aktiviteter på just det temat. I Ludvika berättar exempelvis ångbåtsfantasten Olle Ridelius om Strömsholms kanal, och i Kalmar föreläser Lars Einarsson om regalskeppet Kronan.

Besök ett museum

Du som bor nära något av landets maritima museer kan förstås också passa på att besöka dem. Sjöhistoriska museet i Stockholm har exempelvis ett stort specialbibliotek för maritim litteratur, och håller på lördag sin årliga Boknautika&nbsp"- en andrahandsmarknad för alla sorters böcker som har med bok och hav att göra. Dessutom hålls en barnvisning av utställningen Resenärerna.

Också på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg och Marinmuseum i Karlkrona finns en mängd spännande utställningar att ta del av. På Digitalt museum kan du som bor en bit ifrån söka i deras digitaliserade samlingar.

Handbok om sjöfolk på gång

Temat för Släktforskningens dag kan ses som en försmak på den handbok som Sveriges Släktforskarförbund släpper i samband med Släktforskardagarna i augusti: Släktforska om sjöfolk av Eva Johansson. Bokens omslag ser du här ovan!