Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

ettanmindre

Om bara några dagar når årets andra nummer av Släkthistoriskt Forum sina prenumeranter.

Nummer ett sålde slut i rekordfart - att prenumerera är det bästa sättet att förvissa sig om att inte missa något nummer av tidningen! För bara 250 kronor får du den i brevlådan under ett helt år. Du kan dessutom välja mellan två premier: "Släktforskarens lilla faktabok" eller "Släktforskarens lilla faktabok 2".

I historiens mörka vrår

Att stöta på brottslingar när man släktforskar är ingenting ovanligt. Forna tiders lagstiftning var generellt sett en sträng historia, och fattigdom och annan utsatthet har lett till många lagbrott under årens lopp.

I Släkthistoriskt Forum 2/2017 tar vi oss en närmare titt på svensk rättshistoria. Vi berättar om lönskaläge, lösdriveri och andra vanliga brott, om vilka grymma straff som förekommit och om famösa brottslingar som änglamakerskan Hilda Nilsson och sjörövaren Christina Anna Skytte af Dudenhof. Givetvis beskriver vi även hur du går tillväga för att hitta brottslingarna i dina egna släktled.

Lönnbränning, småstölder och rentav mord hör till det som vi ett par sekler senare kan se som närmast pikant, men hur ska man reagera när ordet "tidelag" dyker upp? Kring det, och andra mörka släkthistorier, resonerar vi i artikeln "I historiens mörka vrår".

temat2

Bibelforskning, kanalgrävare och historiska odörer

I det här numret av Släkthistoriskt Forum berättar vi även om hur livet doftade - eller snarare luktade - förr. Vi har nosat reda på hur dina anor skötte sin hygien och på hur det gick till när parfymer och andra väldoftande produkter hamnade på svenska toalettbord.

I artikeln "Bibeln och din släktforskning" fördjupar vi oss i Bibelns historia. I många fall var den hemmets enda bok, något som gör att gamla biblar kan bjuda på spännande överraskningar för dig som släktforskar.

I "Ryssarna som grävde kanal genom Götaland" skriver Christer Rosenbahr om en grupp ryska desertörter som på 1800-talet kom att arbeta med bygget av Göta kanal. Många av dem blev kvar i Sverige och gifte sig med svenska kvinnor. En mycket fascinerande historia!

inlaga3

Fullmatat nummer

Dessutom i Släkthistoriskt Forum 2/2017: Vi besöker en förening som ger namn åt de döda, bjuder på smarta knep för handskriftsläsare och mycket mer. Allt som allt består tidningen av 56 sidor fullmatade med tips, inspiration och nyheter för dig som släktforskar.

Missa inte det!