Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
22 april 2024
Nils Manfred Boman föddes 1894-08-10 i Loberg, Skellefteå som son till Olof Nilsson Boman, barnfödd i Finnfors och hans hustru Anna Lovisa Nilsdotter, bördig från Loberg. 1920 gifte sig Manfred med min mormors faster Ester Emilia Lundström född 1893-...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


23
apr
Släktforskarjour Biblioteket Blentarp

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


23
apr
Släktforskarcafé Vingåker

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


23
apr
FFS släktforskarkafé via Zoom

Föreningen för Smedsläktsforskning


23
apr
Föredrag - "Eleonora från Helsingborg korsade världshaven"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


23
apr
Månadsmöte - berättarkväll

Nässjöbygdens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Nu är det återigen möjligt att söka stipendium från Arvid Lundbäcks stiftelse. Projekt som kretsar kring domböcker har extra stor chans att få pengar den här gången.

Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av Arvid Lundbäck, dåvarande ordföranden i Genealogiska Föreningen.

Tack vare hans framgångsrika uppfinning vidiologen - en mikrofilmsläsare för hemmabruk - kunde en fond startas. I dag är fonden en stiftelse som en gång om året delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

För att ett projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska gagna den vetenskapliga släktforskningen, vara av allmänt genealogiskt intresse och inte handla om en enskild släkt.

Resultatet ska dessutom publiceras på något sätt.

- Men hur det ska publiceras är upp till var och en. Det kan vara i form av en bok eller ett register till exempel, man avgör själv, säger Mats Ahlgren, stiftelsens ordförande.

I år kommer man att kika extra noga på projekt kring domböcker, berättar han.

- Det är många som håller på med det i dag, men man ser väldigt lite resultat. Därför prioriterar vi de ansökningarna, men det går även att söka för annat.

Din ansökan mejlar du till Mats Ahlgren på ma.ahlgren@telia.com senast den 1 september 2017.

Ansökan ska innehålla en kortfattad beskrivning av projektets metodik, syfte och mål, samt en ekonomisk kalkyl. Arvid Lundbäcks stiftelse bekostar inte hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen.