Alla dessa sjömän!

Alla dessa sjömän!

 

 

När jag ska lägga in denna blogg, ser jag att Ted är inne på liknande spår när han berömmer Blekinge släktforskarförenings stora insatser med register. Här kommer alltså ett förslag till.

Förr eller senare stöter vi på en sjöman i vår forskning. Inte en båtsman, skeppsgosse eller flottist, utan en sjöman i handelsflottan. En del håller sig i hemmatrakterna, en del försvinner på de sju haven. Andra dyker plötsligt upp i USA eller antipoderna. Inte så få frågor till GFs uppdragsforskning rör sjömän som skaffat familj i andra länder. Det är ofta mycket svårt att följa sjömännens rörliga liv i de vanliga källorna. Antingen står det bara ”sjöman” i husförhöret och det ser ut som de varit hemma i Sverige hela tiden, eller också hamnar de i obefintliga efter ett tag. Men så länge de mönstrar på, i Sverige i alla fall, finns de i sjömanshusen, en samling unika arkiv som i vissa fall går tillbaka till 1748 (Stockholm).

Sjömanshusens arkiv har börjat komma på AD-online, men de är svåra att hitta i. Några sökbara register finns. På Svar/Riksarkivet finns en del sjömanhus registrerade med namn, på ddss.nu finns Karlskrona sjömanshus 1871-1939. Calle Berg i Roslagen har registrerat förrymda och döda sjömän i Stockholms sjömanshus på sin hemsida: http://www.roskarl.se/folkhav/sjomen/sjomenb.htm På CD-skivan Emigranten finns en liten databas över förrymda sjömän, Emisjö. Men de största sjömanshusen är inte ens påbörjade.

Det finns specialföreningar för många olika grupper inom släktforskningen, valloner och smeder till exempel. Det finns soldatregister och det finns båtsmansregister, uppbyggda av frivilligkrafter. Men sjömännen har ingen intresseförening för släktforskare. Det finns Klubb Maritim som arbetar med sjöfarts- och fartygshistoria, men inte med sjömäns personhistoria. De har en vägledning till sjömanshusens arkiv: http://klubbmaritim.com/efterlysningen/att-forska/ I Uddevalla finns Sjömanshusmuséet, med ett omfattande arkiv. Stadsarkivet i Stockholm har en bra vägledning för sökandet.

Problemet med sjömännen är att de inte var inskrivna i samma sjömanshus hela tiden, de bytte beroende på var de mönstrade på. Samma person kan alltså finnas i många olika sjömanshus. Det gör det ännu svårare att följa deras liv.

Finns det inte tillräckligt med intresserade släktforskare för att få igång ett registrerings- och digitaliseringsprojekt? I första hand över manskapsregister och inskrivningsregister, alltså till 1939 då Sjöfartsverket tog över. Från dessa register kan man sedan hitta sjömannen i resten av arkivet. Jag tror inte jag är den enda i Sverige som är intresserad av sjömännens liv och deras resor i världen.

 

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Att lära av sina misstag
Bravo, Blekinge!
 

Kommentarer 2

Ulric Björck den tisdag, 25 november 2014 19:54

God idé, jag är också intresserad!

God idé, jag är också intresserad!
Anne Marie Tålig den söndag, 22 januari 2017 11:49

Jag önskar också att det fanns uppgifter.

Jag önskar också att det fanns uppgifter.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild