Hos bröderna Nobel i Baku

unikt bildmaterial schlagerfinalstaden baku svenskare an man tror 870x450 2

Välkomna till Villa Petrolea i Baku, huvudkontor för bröderna Nobel, Ludvig och Robert, som här skapade ett oljeimperium av sällan skådat slag. Det var Robert som 1874 besökte Baku för att köpa ett speciellt sorts trä till familjens vapenfabrik och då insåg att trakten var en kokande guldgruva - det svarta guldet. Han köpte en bit mark och därmed var Sveriges svar på J.R. Ewing, Rockefeller och de andra i full gång. Det var framför allt Ludvig som var den drivande kraften, dessutom en lysande uppfinnare, men även broder Alfred var med på ett hörn och ägde en stor del av företagen.

IMG 0404 2          IMG 0411 2 

Alfred sitter staty på altanen, till synes läsande en fransk tidning. Och vad är det han läser? Jo, sin egen dödsruna. Alfreds bror Ludvig hade avlidit 1888 - och på något sätt fick tidningen för sig att det var den mer berömde Alfred som var död. Rubriken: DÖDENS KÖPMAN - syftande på allt det negativa som hans uppfinning dynamiten hade förorsakat, liksom familjens tidigare produktion av landminor och allehanda vapen - tog Alfred svårt. Det är få förunnat att få läsa sin egen dödsruna och för Alfred blev detta en ögonöppnare, en livskris om man så vill, där han insåg att han måste bättra på sitt eftermäle. Resultatet? NOBELPRISET!

IMG 0401

Härifrån styrde Ludvig Nobel och efter honom hans son Emanuel sitt väldiga imperium. Och de gjorde det på ett förhållandevis humant och empatiskt sätt. De lät bygga en särskild by för sina anställda, startade ett sjukhus och en skola för deras barn, ordnade med pensioner för änkorna o.s.v. alltsammans ett totalt främmande sätt för den tidens patroner att se på och behandla sin personal. Ludvig Nobel lät t.o.m. fotografera sig med sina allra "enklaste" arbetare - vilket betraktades sm oerhört.

IMG 0419

Ursäkta den dåliga bildkvalitén - har inte Photoshop i min laptop ....

Till sist en mystisk bild som fanns placerad nära Ludvig Nobels skrivbord. En illustrerad släkttavla av något slag - men en äldre kvinna i centrum. Årtalen 1819, eller står det 1870, och 1908 finns med, och man tror gärna att det handlar om damens födelse- och dödsår, men det kan lika gärna vara någon sorts jubileum. Det kan inte handla om Ludvig eller Robert Nobels äkta makar, men kanske en syster? Någon som kan lösa problemet?

IMG 0400 2

Baku är annars kontrasternas stad. Monumentala offentliga byggnader, museer, arenor och Dubai-inspirerade skyskrapor, men i utkanten fattigt och ledsamt. Staden var 2012 värd för Eurovision Song Contest - och den magnifika strandpromenaden är bara den värd ett besök i denna halveuropeiska storstad.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Inte släktnamn
Hur kunde han bli bonde så ung?
 

Kommentarer 6

Gäst
Gäst - Niklas den måndag, 01 oktober 2018 21:46

Om översättningen är rätt är det en gåva till Ludvig Nobels fru Edla på hennes 60-årsdag.

"Vi har en unik, dekorerat . jaspis och turkos, en produkt av Faberge, vilket är ett släktträd EDly, en gåva från sin man på 60-årsdagen"

https://ru.sputnik.az/azerbaijan/20180712/416171571/muzej-bratja-nobel-baku-ekskurs.html

/Niklas

Om översättningen är rätt är det en gåva till Ludvig Nobels fru Edla på hennes 60-årsdag. "Vi har en unik, dekorerat . jaspis och turkos, en produkt av Faberge, vilket är ett släktträd EDly, en gåva från sin man på 60-årsdagen" https://ru.sputnik.az/azerbaijan/20180712/416171571/muzej-bratja-nobel-baku-ekskurs.html /Niklas
Gäst
Gäst - Anders Öberg den tisdag, 02 oktober 2018 08:27

Jag har under min forskning träffat på att min mosters farfar William Kjellman var född i Baku 1880, son till Emil Vilhelm Kjellman som tilsammans med sin bror Claes Ferdinand Kjellman abetade för Nobel i Baku, de var från Motala, har du stött på något om dem?
/Anders

Jag har under min forskning träffat på att min mosters farfar William Kjellman var född i Baku 1880, son till Emil Vilhelm Kjellman som tilsammans med sin bror Claes Ferdinand Kjellman abetade för Nobel i Baku, de var från Motala, har du stött på något om dem? /Anders
Gäst
Gäst - Anders Öberg den tisdag, 02 oktober 2018 08:29

Förlåt missade skriva att det var min mosters mans farfar.
/Anders

Förlåt missade skriva att det var min mosters mans farfar. /Anders
Carin Olofsson den tisdag, 02 oktober 2018 18:05

Det kan knappast stå 1819, eftersom ettan i början inte liknar den som står efter 8:an, så det ska nog stå 1870.

Det kan knappast stå 1819, eftersom ettan i början inte liknar den som står efter 8:an, så det ska nog stå 1870.
Mats Ahlgren den söndag, 07 oktober 2018 10:12

Det står 1848 till vänster, Edlas födelseår

Det står 1848 till vänster, Edlas födelseår
Maria Wannberg den lördag, 13 april 2019 21:19

Det är Edla och antagligen 11 av de tolv barnen. Huset nedtill på tavlan är Kirjola där hon spenderade sina somrar. På branobelhistory.com finns en bok digitaliserad som handlar om familjen Nobel och företagets historia. Titta under Publications. Tack för inläggen om rysslandssvenskarna!

Det är Edla och antagligen 11 av de tolv barnen. Huset nedtill på tavlan är Kirjola där hon spenderade sina somrar. På branobelhistory.com finns en bok digitaliserad som handlar om familjen Nobel och företagets historia. Titta under Publications. Tack för inläggen om rysslandssvenskarna!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild