När rödsoten härjade

Säkert har du sett i dödböckerna att dina egna släktingar eller andra dött i rödsot förr i tiden. Rödsot var en förskräcklig sjukdom. Idag kallas den dysenteri och är en inflammation i tarmarna orsakad av dålig mat eller dåligt vatten och smittar även människor emellan. De som blev sjuka fick svåra magsmärtor och blodig avföring. Sjukdomen förekom en hel del ända fram till omkring 1860. En del som fick den klarade sig undan med bara diarré.

Här om dagen forskade jag i Sunne i Värmland på 1700-talet. Den jag letade efter dog den 22 juli 1773 i rödsot. Samma dag dog ytterligare elva personer i socknen i rödsot, och fler både dagarna före och efter. I Uddevalla dog 70 personer i rödsot från den 14 juli till den 30 december 1771. I Fagered i Halland dog 17 personer i rödsot under september-november 1783.

Sunne
Sunne dödbok. Den 22 juli 1772 dog tolv personer i rödsot. Bildkälla: Arkiv Digital.

Nej, jag ska inte trötta er med fler uppräkningar, det här räcker. Det är bara tre slumpvis valda socknar som jag råkat stöta på, det finns de som var värre utsatta.

Wikipedia läser jag att vi hade en stor rödsotsepidemi i Sverige 1773, då dog mer än en procent av Sveriges befolkning i rödsot, eller 19 000 personer. Sjukdomen kom som en direkt följd av missväxten 1772-73. (Se tillägg nedan) Men uppenbarligen grasserade sjukdomen både före och efter det här året. Det var typiskt att den utbröt på sommaren och blossade upp som mest under hösten. Värst drabbat var Dalarna, Värmland, Dalsland, Västergötland och nordvästra Småland.

Historikern Helene Castenbrandt skriver om rödsot i en artikel i Släktforskarnas årsbok 2015. Hon nämner där stora utbrott 1773, 1808 och 1857, men också andra år. Som exempel har hon socknen Byarum som förlorade sju procent av sin befolkning i rödsot 1808. Det hände att hela familjer utplånades. Nästan som på pestens tid.

Rödsot var förhållandevis vanlig också bland soldater i fält. Fler soldater dog av sjukdomar än stupade i strid, och bland dessa var det rödsoten som tog många. De som var sjuka tog med sig smittan hem.

Att rödsot var vanligt förr är kanske inte så konstigt eftersom dålig hygien låg bakom. Att tvätta sig var inget man gjorde varje dag och bakterier kände man förstås inte till. Den som skötte om de sjuka kunde lätt sprida smittan vidare. Det fannas inga kylskåp och frysboxar till maten, i stället var det gott om flugor som spred bakterier mellan dynga och mat och människor. Läs mer om detta i Helene Castenbrandts artikel i årsboken eller i hennes avhandling från 2012.

Uddevalla
Uddevalla dödbok. I september 1771 dog församlingsborna i rödsot, den ena efter den andra, både barn och vuxna. Bildkälla: Arkiv Digital.

Tillägg 2020-06-05: Tydligen var det inte så att rödsoten var en direkt följd av missväxten utan en indirekt följd. Se kommentar nedan.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

DNA från frimärken och gamla kuvert ...
Bokfrossa...
 

Kommentarer 5

Ulla Comérus den måndag, 05 november 2018 22:39

Vilken tur att jag fick rödsot/dysenteri i modern tid dvs 1974 när jag hämtade hem min lilla, fina adoptivdotter från Sri Lanka. Jag fick det nog av henne eftersom jag självklart valde att vara nära henne hela tiden trots att hon hade diarré. Vi överlevde - efter en månad på Roslagstulls Sjukhus var vi friska båda två.

Vilken tur att jag fick rödsot/dysenteri i modern tid dvs 1974 när jag hämtade hem min lilla, fina adoptivdotter från Sri Lanka. Jag fick det nog av henne eftersom jag självklart valde att vara nära henne hela tiden trots att hon hade diarré. Vi överlevde - efter en månad på Roslagstulls Sjukhus var vi friska båda två.:)
Eva Johansson den måndag, 05 november 2018 22:47

Ulla: Oj! Att rödsot finns kvar fortfarande! Så skönt att allt gick bra. Så var det ju inte förr, det är sorgligt att se framför allt dessa många barn som dog.

Ulla: Oj! Att rödsot finns kvar fortfarande! Så skönt att allt gick bra. Så var det ju inte förr, det är sorgligt att se framför allt dessa många barn som dog.
Gäst
Gäst - Roger den fredag, 05 juni 2020 22:52

Hej Eva, mycket intressant inlägg. Vill bara påtala när du säger att "Sjukdomen kom som en direkt följd av missväxten 1772-73" att det inte finns något entydigt samband missväxt-rödsot eller att missväxt orsakade rödsot/dysenteri däremot kan man nog säkert säga att försvagning av människokroppen orsakad av svält eller undernäring till följd av missväxt gjorde att fler dog i sjukdomen rödsot och speciellt då barn och gamla med lägre motståndskraft.

Med vänlig hälsning Roger

Hej Eva, mycket intressant inlägg. Vill bara påtala när du säger att "Sjukdomen kom som en direkt följd av missväxten 1772-73" att det inte finns något entydigt samband missväxt-rödsot eller att missväxt orsakade rödsot/dysenteri däremot kan man nog säkert säga att försvagning av människokroppen orsakad av svält eller undernäring till följd av missväxt gjorde att fler dog i sjukdomen rödsot och speciellt då barn och gamla med lägre motståndskraft. Med vänlig hälsning Roger
Eva Johansson den fredag, 05 juni 2020 23:08

Hej Roger! Tack för din kommentar! Jag hade nog läst om detta då men då ska jag göra en uppdatering av inlägget direkt.

Hej Roger! Tack för din kommentar! Jag hade nog läst om detta då men då ska jag göra en uppdatering av inlägget direkt.
Gäst
Gäst - Johannet den torsdag, 09 december 2021 21:41

Nu är det inte många som får denna typ av sjukdom i modern och händer det, kan det behandlas med antibiotika. Fortfarande, väldigt intressant läsning!

Johannet
https://nethealth.se

Nu är det inte många som får denna typ av sjukdom i modern och händer det, kan det behandlas med antibiotika. Fortfarande, väldigt intressant läsning! Johannet https://nethealth.se
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild