På släktforskardagar

Uppdaterad söndag kväll.

Full fart hela dagen, och himla roligt. Så var det igår när jag var en av dem som arbetade i Rötterbokhandeln på Släktforskardagarna i Nyköping. Från klockan nio, när mässan öppnade, till strax efter klockan ett, när jag gick av mitt pass, passerade en ständig ström släktforskande mässbesökare. En del bekanta ansikten, vilket är extra roligt. Det bästa med sådana här arrangemang är alla människor man träffar.


Många kom för att handla i Rötterbokhandeln.

Det här är årets stora händelse för släktforskare och väldigt många av oss är där. Jag tror att det måste bli besöksrekord i år, en sådan ström av folk som det var hela lördagen. Tillägg söndag kväll: Ja, det kom över 5000 personer enligt Barbro Stålheim.

Detta är tredje gången för mig, jag har tidigare varit med i Gävle och Karlstad också. De flesta besökarna har nog varit med betydligt fler gånger, det verkar så. 
 
Allt var som vanligt i år, med utställare och föreläsare. Men med betydligt mer fokus på DNA-forskning än tidigare. Inte minst genom Peter Sjölunds och Karin Bojs nya böcker och föreläsningarna de höll på mässan. Man kan också topsa sig hos företaget FTDNA och en del av dem som köpte den nya handboken berättade att de topsat sig för DNA. Besöker du mässan idag så missa inte årets sex nya handböcker i Rötterbokhandeln. De handlar om att forska i domstolsarkiven, om forskning i mantalslängder, om släktforskning i Danmark, Norge och Finland och om DNA-forskning.
 
Tillägg söndag kväll: Peter Sjölund pratade med Roland Classon från Helsingborgs Dagblad. Roland Classon fick pris som Årets Upplysare, för alla sina artiklar om släktforskning. Det är jag särskilt glad för, att en yrkeskollega får fin uppmärksamhet för sitt arbete. Se hans bilder från Släktforskardagarna.
 
Mycket folk hos FTDNA.

Efter mitt arbetspass och en sen lunch strosade jag runt på mässan och kom förstås ut därifrån med en tung bokkasse. Fynda böcker är en viktig del av Släktforskardagarna.
 
På fredagen hölls förbundets årsstämma. Två viktiga frågor som diskuterades då var om den fortsatta organiseringen av släktforskardagar och årsstämma och om en kommande släkthistorisk portal på nätet. Inga beslut togs och styrelsen kommer att lägga fram nya förslag, tror jag. 
 
Det här skriver jag på natten mellan lördag och söndag, nyss hemkommen från kvällens släktforskarfest, årets bankett med utdelning av utmärkelser, god mat och trevlig underhållning.
 
Jag vill ge en stor eloge till Nyköping Oxelösunds Släktforskarförening för en välorganiserad mässa. Vilket jobb som ligger bakom allt detta! Bra gjort!
 
Uppdatering söndag kväll: Efter att jag nu kommit hem och hunnit smälta en del av alla intryck måste jag nog poängtera att mötet med alla människor är det jag verkligen tycker är roligast. Det var också väldigt kul att hjälpa till i Rötterbokhandeln.
 
Årsstämman filmades och ska snart kunna ses i sin helhet.
 
Böckerna jag fyndade på mässan.
 
Uppdatering söndag kväll:

En av dem jag träffade på i mässhallen är boktryckaren Wolfgang Schmeing från minbok.nu som specialiserat sig på att trycka böcker i små upplagor åt släktforskare. Jag som tycker att släktforskare ska skriva släktbok är glad att det finns tryckerier som har insett potentialen i detta.
 
Innan jag åkte hemifrån i fredags skrev jag en krönika till lokaltidningen, Västerviks-Tidningen.

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Rosvall på Rosvalla
Världens bästa släktforskningsland

Relaterade inlägg

 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild