Sök på tvärs ...

Häromdagen kom det ett litet nyhetsbrev på mail från Københavns Stadsarkiv. En av rubrikerna var just den jag nu har valt som tema för dagens blogg: 

Søg efter din slægt på tværs af flere kilder

Någon på arkivets digitala avdelning har tänkt till och insett att hellre än att behöva studsa in i ett stort antal mindre databaser, kan det ibland vara bekvämt och bra att kunna göra en "Megasearch", d.v.s. att låta sökningen omfatta ett antal likartade resurser. F.n. är det tre databaser som på detta sätt kan användas tillsammans:

  • Politiets registerblade 1890-1923 (I stort sätt färdigindexerat)
  • Begravelsesprotokoller 1861-1912 (Indexering pågår
  • Erindringer ca. 1890-2017 (Under indexering och OCR-behandling)

Politiets registerblade är en sorts parallell folkbokföring för staden Köpenhamn, jämförbar med Rotemansarkivet i Stockholm. Det är enkelt att söka och praktiskt att direkt kunna klicka sig till originalbilderna. Informationen är dock inte särskilt detaljerad, utan kan betraktas mer som ett jättestort adressregister med lite födelse- och civilståndsuppgifter. Märkligt är att en stor del av korten, nämligen för de personer som avlidit under perioden, är utsorterade och arkiverade under ett annat namn: Politiets Dødeblade - dessa lär visst också vara på gång i Stadsarkivets stora indexeringsprojekt.   

Begravelsesprotokoller är ett alldeles utmärkt redskap som i ett slag identifierar de flesta avlidna personer samt ger ledtrådar till de kyrkoböcker som ruvar över än mer detaljerad information. Fullt utbyggt kommer detta register, som länkar direkt till originalnotiserna, att fylla samma funktion som Sveriges dödbok.

Erindringer har kanske inte samma genealogiska värde som de två förstnämnda resurserna, men är å andra sidan ett utmärkt försök att få Köpenhamnarna att skriva ned sina minnen och iaktagelser från såväl gångna tider som nutid. 

a1sx2_Original1_Fritextskning.JPGa1sx2_Original1_Fritextskning.JPG

Sökmenyn kan sägas vara väl spartansk, men för en enkel efternamns- eller ortsnamnssökning fungerar den. Vill man använda sig av mer avancerade sökmetoder är det bara att gå in på respektive databas egen sida där sådana möjligheter erbjuds. Det senare är av särskilt intresse för oss, eftersom väldigt många svenskar under denna tid faktiskt utvandrade till Danmark i allmänhet och København i synnerhet. Särskilt Politiets Registerblade innehåller mängder av svenskfödda, de flesta med exakt födelseort angiven. Här några exempel:

  • Ystad - 921 poster
  • Kalmar - 450 poster
  • Stockholm - 3114 poster
  • Göteborg - 1555 poster
  • Halmstad - 714 poster
  • Stenbrohult - 72 personer
  • Osby - 228 poster
  • Kristianstad - 1138 poster

Det skall sägas att Megasökningar också kan bli alltför bra, allt för generösa och allt för geografiskt omfattande. Tanken går till MyHeritage, vars träfflistor ofta blir groteskt stora och därmed svårnavigerade. Lagom är bäst! Det kan nog vara en god idé att begränsa Tvärs-sökningar till att gälla t.ex.en stad och/eller en viss sorts material. 

INDIKO - som jag skrev om i min förra blogg - skulle säkert må bra av att kunna sökas på tvärs, liksom många av resurserna på Stockholms Stadsarkivs hemsida. För att inte tala om DDSS, PLF, DISBYT, KGF, SLÄKTDATA och många andra. Idealet är naturligtvis system som tillåter forskaren att söka både KORS OCH TVÄRS, d.v.s. databas för databas men också med olika former för Megasearch.

Det var i början av 1970-talet jag, för att hitta de danska grenarna av släkten PICULELL, började besöka

b2ap3_thumbnail_KBH.JPGb2ap3_thumbnail_KBH.JPG

lokaliserat i Københavns berömda rådhus. Sammanlagt har jag genom åren besökt arkivet ett hundratal gånger. Varje gång har jag förvånat mig över hur charmigt men samtidigt primitivt och svårforskat detta arkiv är. Man rör sig fritt mellan hyllorna och får själv kånka de blytunga volymerna, en efter en, till fönsternischerna, som är den enda vettiga platsen för bläddring och notationer. Arkivet är uppbyggt som ett flervåningshus med gallergolv - ungefär som i ett amerikanskt High Security fängelse där man kan kika uppåt och nedåt. Inget för oss som har svårt för höjder och som osökt börjar tänka på kinesiska glasbroar ...   

På senare år har Københavns Stadsarkiv som få andra insett digitaliseringens och indexeringens fördelar. I takt med att fler och fler resurser tillkommer, såväl digitala bilder som utmärkta länkade register, behöver man numera knappast besöka arkivet. Det har blivit ett modernt och nytänkande arkiv, som på kort tid huggit ned Törnrosaslottets kämpahöga häck och befriat dess fångar, Københavns alla individrelaterade arkivkällor. Dessutom har man lyckats engagera en armé av frivilliga som, i likhet med det svenska projektet NAMN ÅT DE DÖDA, möjliggjort de nya databaserna.  

Grattis Københavns Stadsarkiv! Way to go! 

https://www.kbharkiv.dk/#/
×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Släktforskarkorridoren…
Öppet för släktforskning
 

Kommentarer 1

Skara Släktforskarförening den måndag, 22 januari 2018 17:34

Det är i alla fall, tack-o-lov, lättare att läsa danska än att höra det. /Ingemar A.

Det är i alla fall, tack-o-lov, lättare att läsa danska än att höra det. /Ingemar A.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild