Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Mängder av anor i von Kochens dagbok

vonKochen webbPeter Gotthard von Kocken (1684-1764). Signerad 1728 av J. H. Scheffel. Målningen finns på Krapperup.

De som under många år har arbetat med von Kochens dagbok har nu äntligen nått mål. På drygt 1 400 sidor möter du ett myller av personer, miljöer och detaljer. Bokverket består också av ett omfattande personregister, ordförklaringar och avskrifter av unika dokument.

Officeren och sedermera godsherren von Kochen hade växt upp i Narva, deltagit i stormakts­tidens långa krig och blivit tillfångatagen av ryssarna innan han så småningom hamnade på Krapperups gods i Skåne. Efter all dramatik ute i Europa var han nöjd med sin nya roll som godsägare och han förde dagbok från första dagen på Krapperup till två dagar före sin död.

von kochens webbPetter Gotthard von Kochens journal 1734–1764 ges nu ut av Skånes Släktforskarförbund i form av ett mycket omfattande bokverk i två delar som till största delen av von Kochens innehållsrika dagbok. Boken är inte bara en skild­ring av Krapperup och alla som bodde där utan också en unik samtidsskildring av livet på ett gods i mitten av 1700-talet.

Kända och okända skymtar förbi

Noggrant beskriver han vad som uträttas på godset men också väderleken, vardagliga sysslor som sådd och skörd och vad som tillverkas. Men även vem som anställdes och sades upp, vem som gifte sig med vem, vilka barn som föddes och vem som bodde var. I dagboken får vi också möta intressanta personligheter som besöker godset, till exempel Herr Archiater Linnaeus – sedermera Carl von Linné.

Experten Hans Arlock renskrev von Kochens mycket svårtydda handstil för många år sedan. Bokverkets redak­törer Carin Olofsson och Sven Horndahl har överfört de maskinskrivna arken till tryckbara bokoriginal – ett arbete som tagit många år att avsluta. De har även lagt till ett omfattande personregister, ordförklaringar och en avskrift av bouppteckningen på 1700-talsspråk.

Roland Classon på Helsingborgs dagblad skrev redan 2006 om bokprojektet – ta del av den spännande bakgrunden i hans artikel på hd.se

Köp boken

Varje del är på över 700 sidor och paketet kostar 600 kronor hos Skånes Släktforskarförbund. Hemsida: www.sgfm.se

Här kan du köpa den deras webshop