marieberg entre big HNedräkningen har börjat - den 1 november öppnar Riksarkivet i Marieberg igen efter att ha haft stängt för renovering och ombyggnad i över ett år.

Redan lördagen innan, den 29 oktober, går det dock att få komma in och se vad som är nytt då Riksarkivet håller öppet hus för allmänheten. Det är med andra ord ett datum att ringa in i kalendern om du befinner dig i närheten av Stockholm.

Förutom visningar av de nyrenoverade lokalerna kommer det att bjudas på ett föredrag av Marie Lennersand, docent och sektionschef på Riksarkivet. Hon ska prata om myndighetens historia under rubriken "Från skyskrapa vid Karlaplan till atombombssäker bunker i Marieberg. Från de storslagna planerna för Riksarkivet under första halvan av 1900-talet till dagens kulturminnesmärkta byggnad".

Dessutom premiärvisas "Huru länge skall dessa otäcka tidningar få fortsätta?" - en utställning om den svenska tryckfriheten som startar i och med att forskarsalen och biblioteket öppnar på nytt.

Det hela pågår mellan klockan 10 och 14, och fram till klockan 13 går det att få arkivhandlingar och böcker framtagna. För den som vill går det även att beställa fram handlingar inför besöket, detta genom att höra av sig till forskarexpeditionen på forskarexpeditionen.mar@riksarkivet.se.

I Riksarkivet finns sammanlagt åtta mil arkivhyllor fulla med handlingar, de flesta av äldre datum. För dig som bor långt från huvudstaden sitter även landsarkiven på mycket spännande information, liksom självfallet den digitala forskarsalen.

På bilden: Riksarkivet i Marieberg, Stockholm från utsidan.

 

Annonser