vallonbok5litenNu är den här - "Vallonska rötter", Sveriges Släktforskarförbunds efterlängtade handbok i släktforskning på vallonska anor. Boken, som har nummer 13 i ordningen i förbundets handboksserie, välkomnades till världen med en släppfest på torsdagseftermiddagen.

Släppfesten var faktiskt den första i förbundets historia, konstaterade förbundsordförande Erland Ringborg i sitt tal.

- Vi ligger i tiden, sa han och höjde sitt glas.

Det är även första gången som förbundet gjort en handbok tillsammans med en av medlemsföreningarna som hyr in sig i lokalerna i Huvudsta. Många från Sällskapet Vallonättlingar var förstås på plats för att fira in boken, liksom många av de bidragande skribenterna.

Sällskapets ordförande Anders Herou uttryckte sin förnöjelse över att samarbetet varit så gott på alla fronter, och över att boken blivit just den breda ingång till forskningsområdet som man hoppats på. Till skillnad från många andra av förbundets handböcker är det här en bok med ett brett, historiskt anslag, där den intresserade får veta så gott som allt om vallonerna.

Ansträngningarna har inte gått den belgiska regionen Vallonien förbi. Tidigare i år fick Sällskapet Vallonättlingar motta en fin utmärkelse ur statsminister Paul Magnettes hand, något vi tidigare berättat om här på Rötter.

Under boksläppet var Martine Leclercq, handelsattaché vid den vallonska delen av Belgiens ambassad, på plats för att bläddra i den rykande färska handboken. Hon uttryckte sina förhoppningar om att åtminstone delar av boken ska kunna översättas till franska.

- Vissa valloner i Belgien kan sin historia, men verkligen inte alla. Här ligger Sällskapet Vallonättlingar i framkant och har gjort ett fantastiskt jobb, sa hon.

vallonbok3liten

Erland Ringborg och Anders Herou.

vallonbok4liten

Utmärkelsen "Mérite Wallonie".

vallonbok2liten

Martine Leqlercq och Anders Herou.

Annonser