samiska rotter omslagI dag, den 6 februari, är det hundra år sedan samernas första landsmöte hölls i Trondheim. Över hundra personer, varav många kvinnor, samlades över landsgränserna för att diskutera viktiga frågor.

I en artikel i Svenska Dagbladet får vi veta mer om en av de drivande krafterna bakom mötet: Elsa Laula Renberg. Hon föddes 1877 i Västerbottens inland och kom så småningom att att bli en förgrundsgestalt i samernas kamp för sina rättigheter.

Grundade centralförbund

Elsa Laula Renberg såg med oro på den rasbiologiskt präglade segregationspolitik som den svenska staten bedrev. Blott 27 år gammal grundade hon Lapska centralförbundet, världens första kända sameförbund.

År 1992, på Samerådets konferens i Helsingfors, beslutades det att firandet av samernas gemensamma nationaldag skulle ske just den 6 februari. Året efter firades nationaldagen för första gången.

Specialpriser i dag

Med anledning av detta erbjuder Rötterbokhandeln i dag ett extra förmånligt pris på handboken Samiska rötter - Släktforska i svenska Sápmi. Specialpriset på 150 kronor (ordinarie pris 255 kronor) gäller endast i dag, måndag.

Dessutom kan du som missade Släkthistoriskt Forum 3/2016 i dag köpa tidningen för ynka 15 kronor. I numret finns flera spännande artiklar på temat anor i norr.

Annonser