dn 1902 storDagens Nyheter från den 22 januari 1902
Kungliga bibliotekets (KB:s) tjänst Svenska Dagstidningar med tidningar från 1645 fram till 2018 kommer från årsskiftet att kunna göras tillgänglig i sin helhet på intresserade folkbibliotek.

KB:s tjänst Svenska Dagstidningar används flitigt av släktforskare och andra historieintresserade. Men tidningarna som är tillgängliga på nätet sträcker sig av upphovsrättsliga skäl bara fram till omkring 1902. Nu kan den fullständiga databasen, innehållande material som sträcker sig ända fram till nutid, bli tillgänglig för fler genom folkbiblioteken.

Finns på högskole- och universitetsbiblioteken

Erbjudandet har redan tidigare gått ut till universitets- och högskolebibliotek och tjänsten med åtkomst till upphovsrättsskyddade dagstidningar finns i dag på följande bibliotek:

Göteborgs universitet
Högskolan i Borås
Högskolan Dalarna
Högskolan i Gävle
Högskolan Kristianstad
Högskolan Väst, Trollhättan
Jönköping University
Karlstads universitet
Linköpings universitet
Linnéuniversitet
Lunds universitet
Mittuniversitetet, Sundsvall
Stockholms universitet
Umeå universitet
Uppsala universitet
Örebro universitet 

Mer om databasen

Ett tiotal svenska dagstidningar finns i fulltext från publiceringsstarten fram till i dag och ytterligare drygt 300 tidningstitlar finns från 2014 och framåt. Nya nummer läggs till löpande.

I dag innehåller databasen omkring 20 385 500 sidor från 442 dagstidningstitlar. Av den totala mängden tidningar utgör det upphovsrättsfria materialet drygt 1 800 000 sidor från 79 tidningstitlar. Det upphovsrättsfria materialet kan vem som helst ta del av genom tjänsten Svenska Dagstidningar på nätet.

Det högskole- och universitetsbiblioteken betalar för att deras besökare ska få tillgång till är alltså mer än 18 500 000 sidor från 392 titlar.

En hel del kan tyckas. Men det är långt ifrån alla de140 miljonerna tidningssidor som enligt KB:s uppskattning finns i deras samling och ett löpande digitaliseringsarbete pågår, som KB ständigt söker nya anslag för att finansiera. Vilket är mycket angeläget, då många äldre dagstidningar inte har en tillräckligt beständig papperskvalitet och därför redan nu ligger och vittrar i arkiven.

Annonser