En digital förteckning över medlemmar i det danska nazistpartiet DNSAP har gjorts tillgänglig på nätet av föreningen Danska släktforskare.

Anledningen är att de ofta får frågor från släktforskare om personer har varit med i partiet och att det är historiskt intressant källmaterial, förklarar en av föreningens medlemmar för den danska tidningen Kristeligt Dagblad.

Företeckningen i fråga är det så kallade Bovrup-kartoteket, där majoriteten av medlemmarna i DNSAP noterades och som publicerades efter andra världskriget slut. Tidigare har man varit tvungen att ansöka om att få tillgång till arkivet hos det danska Riksarkivet, men det har också funnits tryckta utgåvor som ibland har kunnat hittas exempelvis på antikvariat.

Om det är etiskt försvarbart att lägga ut materialet på nätet råder det delade meningar om i Danmark och publiceringen har ifrågasatts från olika håll. Men publiceringen strider inte mot den nya europeiska dataskyddsförordningen, GDPR, eftersom det gäller personuppgifter om avlidna personer.

GDPR gäller för alla medlemsstater i EU, såväl i Sverige som i Danmark, men bestämmelserna gäller vid behandling av personuppgifter om personer som är i livet. Eftersom persondatalagen kräver att en person ska ha varit avliden sedan tio år tillbaka för att man ska få publicera liknande uppgifter är det bara ungefär en femtedel av registret som gjorts tillgängligt på nätet.

Läs hela artikeln på dn.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Resultaten i tävlingen ÄttelÄGG har samlats in och alla vinnarna har blivit informerade. Hundratals ...

Släktforskardagarnas webbplats, www.sfd2019.se ligger just nu nere på grund av problem hos serverlev...

För många av oss släktforskare är texttydningen en utmaning och även för duktiga texttolkare kan det...

Veckans gravsten tillhör Sven Magnus Briggs, en av de drygt 3000 svenskar som deltog i det amerikans...

Våren tycks ha anlänt och det är hög tid att börja planera sommarens äventyr. Inte minst Släktfors...

Fler artiklar