ted rosvall 2018Hej Ted Rosvall! Nu är det inte långt kvar tills vi får se nästa Släktforskarnas årsbok som du är redaktör för sedan 2017. Vad kommer den att bjuda på i år?

– Temat ”på väg” rymmer ju ganska skilda historier. En hel del av artiklarna handlar om personer som har invandrat hit till Sverige. Bland andra träffar vi en familj ”Le Grand” från Brabant i Flandern, nuvarande Belgien, som invandrade på uppmaning av den svenske kronprinsen Karl Johan. De höll nämligen så kallade Merlin-får som adeln eftertraktade. Det var en släkt som alltså började som fåraherdar, sedan blev krögare och därefter fiolmakare.

Några av artiklarna handlar också om utvandrare?

– Ja, andra handlar om utvandrare, som Björn Hagelins artikel Från Sverige till Australien. En annan utvandrare som Karin Borgkvist-Ljung skriver om är drottning Kristina, som utvandrade till Italien efter att hon abdikerat 1654. Tro hopp och kärlek heter det bidraget.

Vilka källor stöter vi på i årets artiklar?

– Martin Andersson skärskådar Älvsborgs lösen som är en spännande källa till det tidiga 1600-talet. Björn Edman granskar i sin artikel vårt allra vanligaste källmaterial nämligen ministerialböckerna, födde, vigde och döde, och ställer sig frågan: Kan de verkligen ses som primärkällor? Sedan får vi följa med på Martin Ståhls släktforskarresa i artikeln Död men fortfarande vid liv – om hur han lagt åtskilliga timmar på att forska fram förfäderna till en, som det visade sig, helt fel anmoder. För vem hade antagit att det på samma ort skulle födas två flickor samma dag som gavs samma namn?

En annan sak som kan sätta griller i huvudet på oss släktforskare är de titlar som våra anfäder ibland svängde sig med. I sin artikel om missvisande titlar under det titelsjuka 1800-talet avslöjar Carl Mikael Carlsson vad våra anfäders ibland svulstiga titlar egentligen stod för.

Själv har du författat en artikel om markisinnorna på Herstaberg. Vilka var de?

– Två främmande fåglar som landade i den svenska myllan. De var spansk-holländska systrar och markisinnor som gifte sig med två svenska bröder och som tillsammans med dem gav upphov till omkring 900 nu levande ättlingar – däribland jag själv.

arsbok2019

Här kan du läsa mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2019.

Förköp årsboken till rabatterat pris

Släktforskarnas Årsbok har sedan 1989 varit en institution bland släkt­forskare och det självklara forumet för längre och mer djup­lodande artiklar om släktforskning och angränsande­ ämnen.

Förköper du årsboken före den 30 april får du den för oslag­bara 250 kr (ordinarie pris 350 kr). Boken levereras per post före midsommar.

Här kan du förköpa ditt exemplar!

Annonser