Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Har du hört talas om idrottsleken ”per i håla”? Inte? Eftersom den numera får anses ha gått till historien är det inte så konstigt. Men en gång i tiden var leken, som utövades med klubba, en populär sysselsättning i den svenska allmogen.

Personligen hör jag till dem som aldrig sett storheten i idrott och som gärna tog chansen att slippa skolgymnastiken när tillfälle gavs. Så här en bit efter 30-strecket, när kroppen börjat signalera att den inte är odödlig, biter jag i det sura äpplet och går till gymmet eller simhallen då och då.

Kvarg och crossfit är samtidens modeord och på väg till jobbet vid sjusnåret gäller det att hålla undan för snabba löpare och racercyklar. Förmodligen säger detta ganska mycket om oss som just nu befolkar detta avlånga land.

På samma sätt säger det en hel del att det tog lång tid innan det här med motion slog igenom på allvar i Sverige, att de första idrottstävlingarna var en form av spontana styrkemätningar (vad sägs till exempel om det raffinerade ”stenlyft”?) och att vinnarens pris allt som oftast var sprit.

I årets sista nummer av Släkthistoriskt Forum hjälper vi dig att komma dina anor närmare genom att berätta om hur de satte sina kroppar i rörelse. Runt förra sekelskiftet bildades många svenska idrottsföreningar, och om du har en släkting du tror var aktiv kan det ge god utdelning att plöja igenom de lokala arkiven. Vi berättar hur du går till väga.

Dessutom tar vi dig i det här numret med till vallonernas värld, bjuder på ett helt knippe boktips inför julen och berättar om en förening som tagit släktforskningen ut på stan. Per Andersson, som i förra numret skrev om Gustav Vasas ättlingar, beskriver hur man tar sig an ett mastodontprojekt av det slaget.

Trevlig läsning!