By Eva Johansson den 19 oktober 2024
Kategori: Rötterbloggen

Om brott och straff

Vi släktforskare som hittar någon krimininell i släkten brukar nog se det som positivt, om det är en bra bit bort i historien och ett inte alltför svårt brott. Ett mord på 1600-talet känns nog ändå ganska avlägset. Ett sådant har jag i min mammas släkt och det känns väldigt avlägset.
Det som är bra för släktforskaren är att de som dömdes för brott avsatte mer spår i arkiven. Det finns helt enkelt mer att få veta om dem.

Vi kan inte bara läsa i domböcker utan även i fängelsejournaler, polisunderrättelser och i tidningar. Domböcker kan finnas bevarade från 1600-talet och framåt, de övriga arkivhandlingarna företrädesvis från 1800-talet.
Oftast har ju prästen skrivit en anmärkning i kolumnen för frejd om någon dömts för ett brott. Denna anteckning kan vara ingången till andra arkivhandlingar.

Har du en kriminell släkting från 1900-talet kanske den personen finns omnämnd i boken "Brottets krönika", en bok i flera delar, utgivna på 1950- och 1960-talen. Jag känner bara till en av delarna, den jag själv har i min bokhylla. I boken berättas om olika mer eller mindre uppmärksammade brott som begåtts de senaste hundra åren (alltså före utgivningen).

Det finns också flera poddar om brott, en genre som kallas true crime. En som jag gärna lyssnar på är "Historiska brott" där Sara Sand berättar om svåra brott som begåtts från 1800-talet och fram till lite senare än mitten av 1900-talet. Det gör hon väldigt bra och jag tror att det hon berättar kan vara intressant för släktforskare. Framför allt om det är din egen släkt hon berättar om.

I fängelsearkiven finns det inte bara fångjournaler och fångrullor utan också en del annat intressant. T ex denna tryckta lista över fångar som rymt från fängelserna i Sverige 1842–1851. Denna finns i Landskrona fängelses arkiv, volym K:1. Bildkälla: Arkiv Digital.

Boken Brottets krönika som jag skriver om i blogginlägget ser ut så här. På uppslaget här handlar det om mord i Älmhult och Grimslöv 1925 och 1931.

Polisunderrättelser kan vara en viktig källa när det gäller brottslingar, inte minst som en ingång till fängelsearkiven utifrån de uppgifter som finns i polisunderrättelsen. Bildkälla: Arkiv Digital.

Leave Comments