By Anton Rosendahl den 23 september 2024
Kategori: Rötterbloggen

Simon och Valborg Lindfors

Simon William Lindfors föddes 1894-08-21 i Fällfors, Byske församling som ett av åtta barn till Johannes Lindfors och Maria Viklund. Som tioåring flyttade Simon med sina föräldrar och syskon till Ragvaldsträsk inom Skellefteå socken.

Sin hustru hittade Simon i Långviken, Skellefteå landsförsamling. Hon hette Valborg Margareta Lundmark och var född 30 juli 1891. Hennes föräldrar var Jonas Valfrid Lundmark och hans maka Anna Helena Lundberg. Valborg hade fyra syskon. Simon och Valborg gifte sig 1920. De övertog hälften av hans barndomshem i Ragvaldsträsk. I deras hem fostrades fem barn.

Simon uppodlade, förvärvade samt sammanslog fastigheter. Det gjorde hans gård till en av de största och mest välskötta i byn. 1943 var arealen totalt 56 ha, varav 13 ha åker. Kreatursbesättningen bestod av en till två hästar, en stamtjur, åtta kor, två ungdjur, två grisar och tre får. Simon var en av initiativtagarna för att höja kvalitén på nötboskapsaveln i Ragvaldsträsk. Det gav till slut resultat. 1956 överlät Simon och Valborg jordbruket till ena sonen samt dennes hustru.

En rättfram och godhjärtad människa. Det var två egenskaper som kännetecknade Simon Lindfors. Han var medlem i byns bönhusförening och var även bönhusets vaktmästare. 1981 flyttade Simon och Valborg till Brännanhemmet i Skellefteå. De sista månaderna före sin död vistades Simon på Klockarhöjdens äldreboende. Han somnade in på Skellefteå lasarett måndagen den 14 april 1986, 91 år ung. Valborg var en hemmets kvinna. Hon var plikttrogen och arbetsam. Hon somnade in på Skellefteå lasaretts långvårdsavdelning onsdagen den 6 mars 1985, 93 år ung.

Leave Comments