By Helena Nordbäck den 4 juni 2024
Kategori: Rötterbloggen

Släktforskning - vår nya business?

’Sveriges största på släktforskning’

’Vår webbplats är störst i världen på släktforskning’

’ Vad kostar det att få släktforskning?’

’Vilket släktforskarprogram är mest prisvärt?’

Det är inte utan att man som gammal ’räv’ i släktforskarbranschen blir lite beklämd av ovanstående rubriker. Självklart utvecklas och förändras släktforskarnas verktyg från en tid till en annan, men all denna ’business’ som numera omgärdar släktforskningen – har vi inte tappat något på vägen? För den stora glädjen i att släktforska är ju just hobbyverksamheten. Att försöka tyda prästens kråkfötter i någon kyrkbok – men nu ska AI plötsligt läsa böckerna åt oss. Att själv dyka ner i historiens husförhörslängder – men nu kan du leja någon som gör det ’tunga arbetet’ åt dig.

Arbete?

Släktforskning förväntas ju vara en rolig hobby! Inte lejer modellbyggare någon som sätter ihop de små flygplanen eller tågvagnarna åt dem? Och vad är det för nöje med att samla frimärken om det är någon annan som letar reda på dyrgriparna åt en?

Alla dessa avskrifter och renskrifter för att släktforskningen ska gå lite fortare och lättare – är det verkligen det vi vill med att släktforska? Risken är ju, att om cirka hundra år, när alla primärkällor är avskrivna och renskrivna, den ’riktiga’ släktforskningen inte existerar längre. Att ingen längre bryr sig om att gå in i gamla kyrkböcker och husförhörslängder, ’för det finns ju redan renskrivet’. Och då är vi dessutom inne på farliga vägar. Jag kan inte ett dugg om AI, men jag har svårt att tro att roboten kan programmeras att förstå alla åldriga uttryck och underliga ordföljder som man ibland stöter på. Alla gör vi misstag, och om man läser en renskriven text, kanske man inte ens inser att uppgiften inte stämmer.

Bara en liten tanke, alltså.

Som jag har sagt så många gånger förut: hur du än vrider och vänder dig så har du kyrkboken där bak!

Bilden: jäktad kurir Foto:  Pixabay

Leave Comments