By Eva Johansson den 4 Maj 2024
Kategori: Rötterbloggen

Titta in i föreningsarkivet!

Idag tipsar jag om föreningsarkiven. Har du en gammal släkting som varit aktiv inom någon folkrörelse eller annan förening, då kan information finnas i ett föreningsarkiv.

Väldigt många föreningar har lämnat in sina arkivhandlingar till det föreningsarkiv som finns i närheten, eller till Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm. Jag tror att det finns föreningsarkiv i alla län och i en del län kan de finnas på flera orter. I Kalmar län vet jag sedan tiden jag bodde i Västervik att det finns både ett föreningsarkiv i Västervik och på flera andra orter i länet. Här i Västmanland känner jag till Arkiv Västmanland i Arboga och i Västerås.

Föreningarnas arkiv är så kallade enskilda arkiv. Alltså inte offentliga, som myndigheternas arkiv. Arkivbildaren, dvs den enskilda föreningen, ska ha gett sitt tillstånd att göra arkivet tillgängligt för den som vill ta del av det.
Arkiv från föreningar som inte längre finns tror jag att man har möjlighet att se utan tillstånd. Men finns föreningen kvar kan man fråga någon i den nuvarande styrelsen om tillstånd, om det inte finns ett generellt tillstånd för det inlämnade arkivet.

Vad finns i föreningsarkiven? Allt! Allt som har med en förenings verksamhet att göra. Medlemsmatriklar så klart, protokoll, stadgar, medlemsinformation och medlemstidningar, jubileumsskrifter om föreningen funnits i ett visst antal år, information om föreningsaktiviteter och mycket annat.
Har du läst en medlemsmatrikel och konstaterat när din släkting var medlem så kan säkert en del intressant information finnas i protokollen, framför allt om din släkting var aktiv i styrelsen eller som funktionär av något slag.

Väldigt många av oss tror jag har sportande släktingar som var med i någon idrottsförening förr. Har du tur så finns idrottsföreningens arkiv i det regionala föreningsarkivet.

Det som inspirerade mig att skriva det här blogginlägget är boken "Sygruppen Hjälpsamhet – Och tio andra föreningar du inte visste existerat", skriven av journalisten Jonas Nordling som ägnat mycket av sin tid i Arbetarrörelsens arkiv. En mycket trevlig bok om fenomenet föreningar och vad man kan hitta i arkiven om föreningsmedlemmar.

Till vänster: Idrottsföreningen Västerviks IF:s rekordlista med uppgifter om medlemmarnas rekordresultat i löpning 1500 meter på 1920- och 1930-talen och som finns i Västerviks IF:s arkiv i Föreningsarkivet i Västervik. Till höger: Jonas Nordlings bok om föreningar vars handlingar finns i arkiven.

Leave Comments