By Eva Johansson den 21 september 2024
Kategori: Rötterbloggen

Torp, torpare och torparliv

Här om dagen lyssnade jag på ett föredrag av historikern Kalle Bäck från Linköpings universitet, arrangerat av Sveriges Hembygdsförbund. Han berättade om torp och torpare. Mycket intressant och givande.

De flesta av oss som släktforskar hittar nog åtminstone någon torpare i sin släkt. Så vi är nog många som är intresserade av hur livet tedde sig för torparfamiljerna. Det berättade Kalle Bäck om. T ex om torparkontrakten där dagsverkena var inskrivna, liksom hustruns s k kvinnodagsverken och hur mycket blåbär och lingon barnen skulle plocka. Allt som betalning för arrendet av torpet.

Det här torpet ligger någonstans i södra Småland, i trakten av Tingsryd. Eget foto.

Vi inom släktforskarrörelsen har mycket gemensamt med hembygdsforskarna. Den släktforskare som inte bor där släkten levt kan ju få veta väldigt mycket av den lokala hembygdsföreningen. Hembygdsföreningar finns nästan överallt. Något jag särskilt gillar med hembygdsföreningarna är också de hembygdsböcker som ges ut. Det kan vara en utgiven bok om hela socknens historia eller en årsbok varje år. Så mycket lokal kunskap som jag har både nytta och glädje av.

Föredraget hölls i Zoom så vem som helst kunde lyssna var som helst. Det spelades in och är du medlem i en hembygdsförening kan du se det i efterhand. Vi fick också veta att fler webbseminarier planeras kring ämnet torp och nästa, som ska hållas om en månad, kommer att handla om torpinventeringar och att hitta i arkiven. Det här tror jag kan vara intressant för många släktforskare.

Länk till inspelade webbseminarier.

Länk till hembygdsförbundets kommande program.

Ja, nu blev det lite reklam för hembygdsförbundet och hembygdsföreningarna men det bjuder jag gärna på. Jag gillar föreningar, och precis som jag är med i både den lokala släktforskarföreningen där jag bor som de föreningar där jag har har min släkt, så är jag med i hembygdsföreningar, både här där jag bor och där jag bott tidigare under mitt liv. Även om jag inte kan vara aktiv överallt så kan jag ge mitt stöd genom att vara medlem.

Leave Comments