Medlem sedan 19 nov 2019 Profil uppdaterad 29 mar 2024 Växjö Sverige
Forskar i släkter:
För att göra det väldigt enkelt: min egen släktforskning handlar i huvudsak om Björkman och Bo(h)man på min fars sida (Åseda, Älghult, Kråksmåla, Näshult, Karlstorp...) och Simonsson/Håkansson/Jon(a)sson (och sådana finns det förstås många men mitt fokus finns i det ungefärliga området Sjösås, Dädesjö,Söraby, Tjureda, Dädesjö socknar) på min mors sida. Bl a via en under 1800-talet totalt utfattig släktlinje - från min farfars mor - har jag till min förvåning hittat en del stormaktstida adel som av allt att döma spelat en stor roll i sammanhanget (Ulfsax, Sabelskiöld m fl), men också - via en annan också helt oväntad linje - till både adliga och högborgerliga släkter i Sverige och i andra länder (exempelvis de norra/mellersta delarna av dagensTyskland samt Skottland).
Forskar i socknar:
Utan att nämna fler enskilda socknar har jag kommit att geografiskt röra mig mestadels i östra halvan av Kronobergs respektive Jönköpings län, samt de mellersta delarna av Kalmar län, vilket m a o kan beskrivas som Smålands skogsbygder, stenbygder och centralsmåländsk andsbygd i allmänhet. Bönder, torpare och backstugesittare i mängd men också en hel del militärer, i synnerhet vid Kalmar regemente samt en och annan kavallerist respektive pistolsmed. Jag har inte många stadsbor förrän under 1900-talet (men då blir de så många fler!) och inte heller så många hantverkare eller handelsmän, men däremot en del präster och några adelspersoner (se ovan). Emigranter har jag gott om - betydligt fler sådana än jag kände till när jag började! - vars ättlingar jag till största delen (hittills) hittat i de nordligaste delarna av USA (Minnesota, Wisconsin, Michigan, North Dakota, Illinois, New York).
Annan forskning:
För mig har det alltid varit viktigt att få ett geografiskt, historiskt, ekonomiskt och geografiskt sammanhang för mina anor, och därför intresserar jag mig också för att forska i sådana saker. Ett exempel: min farfars far (Frans Emil Björkman, 1829-1901) startade bl a Skoga glasbruk beläget i Kråksmåla socken i östligaste Kalmar län, varför jag också kommit att intressera mig för glasbruksnäringens utveckling under 1800-talets senare del, och då i synnerhet för hur "glasfolket" (med vilket menas såväl glasblåsare som hyttdrängar) flyttade, bildade familj och förde sina glastillverkningskunskaper vidare; från generation till generation, från ett bruk till ett annat. Det visar sig t ex att i fallet Skoga glasbruk gäller inte den annars så vanliga tesen att allt och alla började vid Kosta glasbruk (även om jag förstås också ser kopplingar dit)! Mycket spännande alltsammans! En del uppdragsforskning har lett mig till såväl kommunalpolitiska sammanhang (ca 1860-1910) som till helt andra geografiska områden såsom exempelvis den svenska Västkusten, Blekinge och Åland.
Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.