Ekeby kyrkogård

Bjuv kommun, Skåne län

0 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Ekeby församling
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

Församlingen har medeltida ursprung och var till 1991 moderförsamling i pastoratet Ekeby och Gällersta, för att därefter ingå i Kumla pastorat.

Ekeby kyrka är en kyrkobyggnad i Ekeby i Kumla kommun. Den hör till Ekeby församling i Strängnäs stift. På en ås norr om kyrkan ligger ett gravfält från järnåldern. Åsen genombryts av gamla landsvägen mot Örebro. På kyrkans västra sida möttes tidigare två betydelsefulla vägar: den gamla vägen från Kumla och den gamla landsvägen från Örebro. Vägarnas funktion är idag delvis ersatta av riksväg 51 och riksväg 52. De äldre vägarna finns ännu kvar, mindre trafikerade.

En stenkyrka uppfördes i Ekeby under 1100-talet eller 1200-talet och ersattes av nuvarande kyrka som uppfördes 1769–1774 i gustaviansk stil. Av den medeltida kyrkan behölls murpartier i långhusets södra och östra murar.

Kyrkans äldsta inventarium är en dopfunt i romansk stil som tidigare hörde till gamla kyrkan. Eftersom det finns ett tapphål i cuppan har funten daterats till 1100-talet.

Altartavlan är målad av Pehr Hörberg år 1793 och har motivet: Jesus välsignar barnen.

Läktarorgeln byggdes 1916 av E.A.Setterquist & Son, Örebro bakom en äldre fasad från 1845. Den har 12 stämmor och renoverades senast 1995. Kororgeln med 8 stämmor är byggd 1969 av Grönlunds Orgelbyggeri, Gammelstad.

Till kyrkan hör också ett altarskåp från år 1500, vilket dock förvaras på Örebro läns museum.

Storklockan är från 1526.

Wikipedia