Saxtorps kyrkogård

Landskrona kommun, Skåne län

87 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Häljarps församling
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

Välkommen till Saxtorp!

Saxtorp är en gammal by, som sedan gamla tider varit grupperad kring ett vägskäl, där naturliga färdestråk gått fram. Den segelbara Saxån blev liksom på så många andra ställen underlag för bosätt-ning och här skedde vid vikingatidens slut det kulturmöte, som präglade 1000-1100-talen: nordisk vikingased mötte den europe-iska kristna kulturen, som vid den tiden var i ett expansivt skede.

Snart byggde Saxtorpsborna liksom invånarna i angränsande byar sig ett kyrkorum för mötet med Vite Krist. Kanske förlades kyrkan till en redan befintlig kultplats för Asatron.

De tidigaste kyrkorummen av trä ersattes ganska snart med en kyrka byggd av sten. Men få byggnader av sten fanns, och därför var man ovan vid sådana byggkonstruktioner. Därför tvingades man att anlita vana kyrkobyggmästare, som ofta var av tysk eller fransk härstamning. Dessa mångkulturella arbetsinsatser under tiden kring 1100-talet har gett de många socknarna i Danmark och Skåne deras oersättliga byggnadsminnen, som trots en på många sätt likartad byggnadsstil är unika i varje enskild kyrksocken.

En sådan 1100-tals kyrka har vi här i Saxtorp.