Södra Sallerups kyrkogård

Malmö kommun, Skåne län

240 gravstenar inventerade
Karta: Karta över Södra Sallerups kyrkogård
Förvaltning: Svenska kyrkan Malmö
Bokad av: Kerstin Castengren Johansson (2020-10-21)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Oxie härad bestod av tjugotre sockar en av dem var Sallerup. 1886 ändrades namnet till Södra Sallerup genom ett kungligt brev för att man ville undvika förväxling med Östra Sallerup som låg i Harjagers härad. Södra Sallerups fyra byar kyrkbyn Sallerup i söder finns Östra Kattarp och Fårabäck i norr Tullstorp. I väster finns hemmanet Kvarnby 7, den övriga delen av Kvarnby tillhör Husie församling. För den som släktforskar kan det ibland vara så att det lönar sig att leta i den angränsande församlingen.

Södra Sallerup utgjorde 1564-1832 prebende åt kyrkoherden i i Malmö S:t Petri. Södra Sallerup inkorporerades 1952 med Malmö stad.

Kyrkans äldsta delar är från senare delen av 1100-talet. Den vackra snidade dopfunten av ek är från 1600-talets första hälft.  Kyrkans altaruppsats , ett skåp med två sidofält är utfört av Hugo Gehlin, mittfältet har en bild av den välsignande Kristus. De båda sidodörrarna har tio bildfält, fem på varje dörr, dessa skildrar Jesu liv. Detta tillkom efter restaureringen 1931.

Predikstolen är från 1960.  I kyrkan hänger två målade trätavlor, den mindre är troligen fragment frånkyrkans 1600-tals altare. Den större talar om att kyrkan restaurerades 1767 och 1768. 

Kyrkan omges av en vacker kyrkogård med gravstenar från 1800-talet och framåt. Det finns en del äldre gravstenar, en del av de äldre stenarna finns ställda utmed kyrkomuren.

På denna kyrkogård utspelades ett drama den 29 oktober 1678. En svensk trupp med 200 dragoner och 40 ryttare hade överrumplats av en överlägsen dansk styrka på 1000 man. Svenskarna förskansade sig på kyrkogården och sköt kraftigt mot danskarna som trots sin överlägsenhet ej vågade att storma kyrkogården. Danskarna drog sig tillbaka och i skydd av nattens mörker lyckades svenskarna ta sig till Malmö för att få skydd bak stadens vallar.

Allmän historik om Södra Sallerup utgiven av Södra Sallerups kyrkoråd