Hörja kyrkogård

Hässleholm kommun, Skåne län

198 gravstenar inventerade
Karta: Karta över Hörja kyrkogård
Förvaltning: Tyringe pastorat
Bokad av: Hjördis Nilsson (0000-00-00)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Hörja församling har i många år varit annexförsamling till Finja. Tillhör Tyringe församling sedan 2010.
Den gamla stenkyrkan i Hörja är troligen från 1200-talet. Byggnadens väggar murades av kluvna gråstensblock i kalkbruk. Den utrustades med rektangulärt långhus och kvadratiskt kor utan absid. Triumfbågen, muröppningen mellan kor och långhus, gjordes spetsbågig som en erinran om det begynnande gotiska inslaget i arkitekturen. På skeppets södra sida var ingången för menigheten.

De till en början små ljusgluggarna har alla gått upp i senare tiders förstorade fönster. Inte heller finns det på kyrkvinden någon gammal passage över triumfbågen, gavelspetsen blev här ommurad 1924.

Hörja kyrka har inte - som många andra - fått sitt ursprungliga innertak ersatt med tegelvalv. Ovanpå det plana träloftet kvarstår av allt att döma de medeltida takstolarna, åtminstone över långhuset. I varje fall har de inte bytts ut efter 1662, det år då kyrkoräkenskaperna börjar dokumentera byggnadshistorien. På långhusvinden finns tretton takstolar, vardera med ett stort bjälkkryss som korsas av tvenne snedstyvor, allt sammanfogat med tränaglar, över koret stöttas de fem sparrparen av snedstyvor och hanaband.

I Hörja har loftbjälkarna på undersidan brädklädsel, vilket vid restaureringen 1924 fick rutindelning som erinrar om kassettak. Yttertaket var ännu vid 1800-talets början till en del belagt med bly. Under senmedeltiden - 1300- eller 1400-talet - byggdes vid kyrkans södra ingång ett vapenhus som ligger märkbart snett i förhållande till långhusväggen. Även vapenhuset murades av gråsten och invändigt lades loft av brädor.

Församlingens kyrkklocka hängde fram till 1800-talets början i ett timrat och brädklätt klockhus bredvid kyrkan.

1765 påbörjades ett utbygge vid kyrkans västra gavel. Arbetet kom att pågå i två års tid. Entreprenörer var klockaren Jöns Biörk i Finja och åbon Torsten Tufwesson i Hörja. Bygget komplicerades av att Biörk avled 1766 och det blev en rättstvist vid häradstinget följande år. Därigenom vet man t ex att kalken till bygget levererades av några bönder i Ignaberga och Tykarp. Ett intyg från två av dem är bevittnat av ingen mindre än Johan Ullberg, Finja. Genom utbyggnaden blev långhuset förlängt med 15 alnar eller från västra sidan av vapenhuset. På kyrkvinden upphör de äldsta takstolarna vid den gamla västgaveln. Vindsutrymmet ovanpå denna nykyrka inrättades 1804 till klockkammare. Timmermästare Ored Malmgren högg då samman en ny klockstol vartefter det gamla fristående klockhuset kunde rivas. I nykyrkans valmade yttertak togs tre ljudhål upp och försågs med "homejor" som syns på äldre fotografier av kyrkan.

Redan 1798 hade församlingen planer på att bygga ett stentorn vid kyrkan. Förslaget realiserades emellertid först 1924, då efter ritning av arkitekten Carl Andren i Staffanstorp. Kyrkan fick ett trappgavelstorn med skånsk prägel uppfört över nykyrkans västra del och utrustat med ett litet vapenhus vid ingången. Till stöd för tornet hade två murpelare dragits upp invid sidoväggarna. Samtidigt blev långhusets båda västligaste fönster flyttade något framåt vid koret.

Nuvarande altaruppsats är snidad av bildhuggaren Johan Ullberg 1760. På senare år har den blivit restaurerad och konserverad. Altaruppsatsens framställning av Nattvarden är karaktäristisk för Ullberg. I kyrkan fanns till för några år sedan två altarljusstakar av gjuten gulmetall, tyvärr blev en av dessa stulen och har inte återfunnits.

En femarmad kandelaber i mässing för altaret har skänkts av lärarinnan Hanna Nilsson.

Alla bänkar i nykyrkan fick 1780 sättas om till följd av fuktskador på golvläggningen. Vid slutet av 1800-talet anskaffades bänkar med gjutna fotstativ. Nuvarande bänkinredning har tillkommit vid renoveringen 1924.

Församlingens lilla kyrkklocka och fram till 1924 den enda är från 1400-talet. Den saknar dock helt inskription.

Storklockan är däremot stöpt hos M&O Ohlsson i Ystad 1924. Kyrkoherde var då Olof Fredfeldt, kyrkovärdar August Torkelsson i Vedema och Theodor Svensson i Hörja. Inskriptionen avslutas med orden

      Guds folk lofve Herren!
      Dig stoftets barn, i dag jag bjuder,
      Träd in mot Herren i hans hus!
      Kanske härnäst min stämma ljuder,
      Du bäddas ner i jordens grus.

Svenska kyrkan/Tyringe kyrkliga samfällighet