Om begravningsplatsen/kyrkan

Kila kyrka

Sannolikt fanns vid tiden kring 1200 en träkyrka på den plats där Kila kyrka står. I början av 1300 talet byggdes istället en stenkyrka. Kyrkan har sedan förändras i omgångar, i början av 1500 talet och därefter i slutet på 1600 talet.
År 1780 byggdes tornet på kyrkan och i samband med det revs kyrkans västra gavel. Samtidigt rev man det medeltida vapenhuset och portarna till kyrkogården. I- och med att tornet byggdes och att klockorna flyttades upp revs klockstapeln. 
1798 förlängdes kyrkan mot öster med en sakristia bakom altaret. Det fantastiska träaltarskåpet är daterat till 1540 och anskaffades förmodligen i- och med att kyrkan förändrades i början av 1500-talet. Altarskåpet anses vara ett svenskt arbete, möjligen gjort i en Västeråsverkstad, där arbetarna stått under ledning av en tysk mästare. I altarskåpet finns karikatyrer i porträttframställningen, vilket är ett typiskt drag i nordtyska altarskåp.
Predikstolen kom till kyrkan 1828, tillverkad av ornamentbildhuggaren Axel Fahlcrantz (1780-1854).
I koret finns  två fönster på långväggarna (daterade1938) vilka är målade av konstnären Hugo Gehlin.
På  1890-talet fick kyrkan inte bara en ny orgel utan också uppvärmning genom järnkaminer. 1936 gjordes den restaurering som idag präglar Kila kyrka. En ytterligare restaurering gjordes 1969 och kyrkan återinvigdes 1970.
År 2008 byggdes Marta- och Mariarummet, ett rum som fungerar både som brudkammare och för mindre kyrkkaffen.
 Vi vill att kyrkan ska vara ett levande rum där möten sker mellan människor. Det ska också vara ett rum där vi möter Gud, i bön, stillhet och i lovsång. Ett rum  där dåtid, nutid och evighet möts.

Kila kyrkogård
 
Kyrkogården är en plats där de som lämnat detta liv före oss har sitt vilorum. Det är därför som kyrkogården ska vara ett stillhetens och närvarons rum för alla som besöker den.
Kila kyrkorgård har en vacker minneslund som omsluts av blommor och träd. Där går det att sitta ner och bara vara eller tända ett ljus i ljusbäraren.
 
Välkommen att besöka vår kyrka och kyrkogård.