Norrby kyrkogård

Sala kommun, Västmanlands län

414 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Sala-Norrby-Möklinta Pastorat
Bokad av: Per-Olov Blomkvist (0000-00-00)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Norrby kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Norrby församling i Västerås stift. Kyrkan ligger i Norrby i Sala kommun. Strax väster om kyrkan ligger Sagån.

Norrby kyrka har medeltida ursprung men har blivit ombyggd till sin nuvarande form vid slutet av 1800-talet. Kyrkobyggnaden har en stomme av sten och består av ett rektangulärt långhus som är indelat i tre skepp. Vid långhusets västra kortsida finns ett kyrktorn med ingång och vid östra kortsidan finns en vidbyggd sakristia.

Ursprungliga stenkyrkan uppfördes troligen omkring år 1300. På 1500-talet gjordes en utbyggnad åt norr som kallades "finnkyrkan" eller "nykyrkan". Under 1600-talet och 1700-talet gjordes upprepade förstärkningsinsatser för att stabilisera valv och vapenhus. 1741 byggdes nya takvalv och samtidigt fick kyrkgolvet stenbeläggning. Mot slutet av 1700-talet revs södra vapenhuset. Norra muren höjdes till samma nivå som den södra och ett nytt yttertak byggdes. Samtidigt förstorades fönsteröppningarna och grunden till kyrktornet lades.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Norrby_kyrka