Vesene kyrkogård

Herrljunga kommun, Västra Götalands län

212 gravstenar inventerade
Karta: Karta över Vesene kyrkogård
Förvaltning: Herrljungabygdens församling
Bokad av: Herrljunga Släktforskare (2019-03-21)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Vesene kyrka är medeltida, troligen från 1100-talet.Den är unik i Sjuhäradsbygden i det att den ännu saknar fönster och dörrar i väster och norr. Kyrkan byggdes med ett grunt, tresidigt kor 1764, men man har kunnat kontatera att det medeltida långhuset är intakt. Koret har två fönster, liksom den södra sidan. Kyrkan har tidigare haft en port i norr. På 1880-talet uppfördes ett vapenhus på södra sidan. Detta revs på 1970-talet och nytt vapenhus uppfördes på samma plats. Kyrkan har genomgått en rad förändringar interört, men har bevarat en ovanlig, medeltida prägel.Här finns bland annat en unik,takhög 1200-talsmålning på den slutna norrväggen, en medeltida dopfunt samt ett medeltida altarskåp med en ovanlig domedagsskulptur. Martin Luther avbildas på läktarbarriären. En större renovering ägde rum år 1926 under ledning av arkitekt Axel Forssén. Då lades taket på vapenhuset om, fönstrens bågar och karmar byttes och blyspröjsar och antikglas tillkom, bänkarna förändrades ochtakmålningarna konserverades. El drogs in 1946 och under 1950-talet vidtogs en rad åtgärder, bland annat målades interiören om (efter konservering) och en ny orgel installerades. 2004 gjordes en större utvändig renovering.
Vesene kyrkogård består av två klart skilda urskiljbara delar, den gamla innanför den gamla bogårdsmuren och den nya öster om denna, innanför en nyanlagd mur. Den äldre delen bildar en lätt oregelbunden femhörning och den nya en rektangel med sned kant i öster. Den äldre delen hägnas av en kallmur, som delvis fungerar som stödmur, och en trädkrans bestående av lönn och två stora askar. Förutom trädkransen finns det ett rhododendron-buskage nordväst om kyrkan. Norr om den nya delen av kyrkogården har en parkering anlagts. Vesene kyrkogård är indelad i kvarter A–K, där A–D omfattar den äldre delen. Kyrkan ligger centralt placerad på den södra delen av den gamla kyrkogården. Den ligger inte i rakt öst-västlig riktning utan har koret riktat något åt norr. Eftersom den står på berg ligger det inte några gravvårdar precis intill den. Sydväst om kyrkan står klockstapeln i så kallad kjolmodell från 1726. I den norra muren sitter en smidd dubbelgrind, rikligt dekorerad med solar och en stor liggande s-form med mindre snirklar ovanpå. Över och under solen finns krysslagda spjälor. Grinden sitter i raka stenstolpar upptill prydda med stenklot. Likadana grindar finns även på Grude och Jällby kyrkogårdar i samma pastorat. En grusgång leder från grinden upp till kyrkan och längs dess södra sida bort till muröppningen mot den nya delen. I övrigt är kyrkogården grästäckt.Ett fåtal lampor i svartmålad metall, med lätt gam-maldags utformning med svart plåttäckning och ofärgade kupor av råglas, står längs grusgångarna. Precis utanför den gamla kyrkogårdens gräns, mellan den gamla och den nya delen, står en vitputsad ekonomi-byggnad med tak av betongtegel. Byggnaden inrymmer förråd och avträde.
Den nya delen av kyrkogården ligger öster om den äldre delen, längs med väg 183, och på en lägre nivå än den äldre delen. Den nya delen av kyrkogården är rektangulär och delas på mitten av en grusgång. Åt söder och öster avgränsas den av en kallmur som är en fortsättning på den gamla delens mur. Även här fungerar muren delvis som en stödmur. Åt väster avgränsas den nya delen mot den gamla av den gamla bogårdsmuren, som här bevarats. Åt parkeringen i norr avgränsas den av en häck. Den har ett brett grindparti med en enkel smidesgrind från 1960-talet, med raka spjälor utan utsmyckning. Från grinden leder en grusgång fram till ekonomibyggnaden. En stödmur, som avgränsar gången på östra sidan, rundas där gången viker av in över begravningsplatsen. Kvarteren inom den nya delen avskiljs från varandra av välansade häckar. Här finns också en del större träd och buskar, bland annat en stor ek i västra delen runt vilken det anlagts en rund minneslund. Minneslunden ligger på en lägre nivå än den omgivande kyrkogården. I västra delen av minneslunden står ett kors i formklippt avenbok.

Textkälla: Kulturhistorisk inventering Herrljunga kyrkliga samfällighet, Västarvet, Kulturmiljö Foto: Kristina Wallman, Västarvet (Västra Götalandsregionen)