Roasjö kyrkogård

Svenljunga kommun, Västra Götalands län

142 gravstenar inventerade
Karta: Karta över Roasjö kyrkogård
Förvaltning: Sexdrega församling
Bokad av: Conny Johansson (2015-07-09)

Om begravningsplatsen/kyrkan

En äldre träkyrka fanns före den nuvarande, som byggdes 1690. Till kyrkbygget bidrog bl.a. Märta Lillie på Stora Apelnäs. Man fick också kollektmedel från både Kinds härad och Göteborgs stift samt kontanta medel av kung Karl XI. En notering finns om en gåva på 1 daler från ”några som fångat ett lodjur” . även små summor är antecknade som t.ex. 4 öre från ” en resande man från Borås”.

Vid ett inbrott 1689 togs 11 daler och 1 öre ur kyrkskrinet. Men kyrkan kunde byggas utan skulder.
Kyrkan hade ursprungligen bara fönster på den södra sidan. Sakristia och torn saknades men en klockstapel hade ”en stor och skön ” klocka. Antalet bänkar utökades vid en tillbyggnad 1782 från 12 till 16. På norra sidan utefter långsidan fanns en fruntimmersläktare. Den togs senare bort, då den inte var ”åtråvärd” av pigor och inhyses kvinnor, för vilken den var avsedd.

Altartavlan målades på 1780-talet av Nils Åhvall i Borås. Samme konstnär målade också altartavlan i Seglora kyrka, som nu finns på Skansen i Stockholm och mycket påminner om Roasjö kyrka.

Tornet byggdes 1809. Den första orgeln var ett verk av kantor Lindgren, som avgick 1896. Han ägde instrumentet men ville vid sin avgång donera det till församlingen. Då troligen kvaliteten inte var så bra nekade man och i stället kom en ny orgel att byggas tack vare en donation av Andreas och Sofia Eriksson på Roasjö Stom.

Orgeln var byggd av firma Herngren i Lidköping. En ombyggnad med bibehållande av de flesta stämmorna gjordes på 1950-talet av Josef Johansson i Tostared.

På predikstolen står fortfarande ett gammalt timglas från 1700-talet. Någon gammal dopfunt finns inte bevarad.

Den äldsta ljuskronan är från 1745.

Svenska kyrkan