Skallsjö kyrkogård

Lerum kommun, Västra Götalands län

340 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Skallsjö församling
Bokad av: Sven Jansson (2017-04-30)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Kyrkan är en högt och vackert belägen fristående kyrka med kyrkogård i Floda. Arkitekt A Törnqvist och kyrkan är ifrån 1863. Kyrkan renoverades invändigt och utvändigt 2010-2011
Tornet, som var svårt angripet av fukt och mögel, revs ned och byggdes upp igen och består idag av 8 meter höga glaspartier. Innanför glaset hänger en ljuskrona som kan belysas och reflektera ut ljuset över nejden. Även invändigt har det skett stora förändringar då de gamla kyrkbänkarna tagits bort och stolar har tagit dess plats. Allt för att göra kyrkorummet mer flexibelt och funktionellt. Det fasta altaret är också utbytt mot ett flyttbart för att gudstjänsten ska kunna firas mot församlingen och inte som tidigare, ifrån.

Församlingen har medeltida ursprung. Församlingen var till 1 maj 1924 annexförsamling i pastoratet (Stora) Lundby, Skallsjö och Lerum som även omfattade Angereds församling och Bergums församling till slutet av 1500-talet och från 1694 till 27 oktober 1865. Från 1 maj 1924 till 1962 annexförsamling i pastoratet Stora Lundby och Skallsjö. Församlingen utgör sedan 1962 ett eget pastorat.

Skallsjö socken i Västergötland ingick i Vättle härad och är sedan 1971 en del av Lerums kommun.

Nääs slott, en del av Norsesund samt tätorterna Tollered och Floda med sockenkyrkan Skallsjö kyrka ligger i socknen.

Socknen har medeltida ursprung. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Skallsjö församling och för de borgerliga frågorna bildades Skallsjö landskommun. Landskommunen uppgick 1969 i Lerums landskommun som 1971 ombildades till Lerums kommun.

Socknen har tillhört län, fögderier, tingslag och domsagor enligt vad som beskrivs i artikeln Vättle härad. De indelta soldaterna tillhörde Västgöta regemente, Elfsborgs kompani och de indelta båtsmännen tillhörde Västergötlands båtsmanskompani.

http://www.svenskakyrkan.se; http://www.vastsverige.com; http://sv.wikipedia.org