Sjogerstads kyrkogård

Skövde kommun, Västra Götalands län

1 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Skövde pastorat
Bokad av: Marit Cronquist (2019-10-10)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Nuvarande kyrka i nygotisk stil uppfördes efter ritningar av arkitekt Per Ulrik Stenhammar vid Överintendentsämbetet och invigdes 1866. Stenkyrkan består av långhus med kor i öster och en sakristia öster om koret som skiljs av med ett korskrank. Vid västra kortsidan finns ett smalare kyrktorn. Kyrkan har tre vapenhus, ett i tornets bottenvåning, ett vid södra långsidan samt ett vid norra långsidan. Kyrkan är välbevarad såväl in- som utvändigt.

Kyrkorummet har ett gråmålat tredingstak och koret har en låg dekorativ vägg som skärmar av sakristian. .

På kyrkogården ligger den kände psalmdiktaren Paul Nilsson begravd.

 


Den nuvarande kyrkan ersatte två medeltida kyrkor. Den ena låg i Sjogerstad, fem kilometer sydost om nuvarande kyrkplats, och den andra var Rådene kyrka. Båda de gamla byggnaderna revs.

Den gamla kyrkan
Av kyrkplatsen där medeltidskyrkan låg återstår idag en ödekyrkogård, som utmärks av en minnessten. Som kyrkan återges i Monumenta hade den långhus med rakt avslutat kor, ett vapenhus i söder och ett torn i väster. Enligt en inventering 1828 var kyrkorummet välvt och smyckat med "uti limfärg målade åtskillige Bilder och Sirater, efter de äldres bruk med åtskillige Bibliske språk och inskrifter".[2]

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sjogerstads_kyrka