Torsby kyrkogård

Kungälv kommun, Västra Götalands län

22 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Torsby pastorat
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

Torsby församling är en församling i Göta Älvdalens kontrakt i Göteborgs stift. Församlingen ligger i Kungälvs kommun i Västra Götalands län och ingår i Torsby pastorat.

Församlingen ligger vid Västerhavets kust strax norr om Nordre älvs mynning.

Församlingen har medeltida ursprung.

Församlingen är och har varit moderförsamling i pastoratet Torsby, Harestad och Lycke som från 1962 även omfattar Marstrands församling.

Vid en brand i Torsby prästgård 1760 förstördes pastoratets arkiv och därmed kyrkböcker för  släktforskning.

Kyrkan finns belagd i skrift från 1300-talet i bland annat Biskop Eysteins Jordebog. Kyrkan har utökats och byggts om betydligt under årens lopp.

Det sjutton meter höga tornet är ett av fyra medeltida stentorn i stiftet, fast det har en fem meter hög överbyggnad i korsvirke från 1700-talet. På tornets norra sida finns en spiraltrappa i huggen sten, den så kallade Munka gången, som i en halvrund utbyggnad leder till stentornets slut.

Tornet härrör från en medeltida kyrka som i övrigt revs för att ge plats åt långhuset med rak avslutat kor i nyklassicistisk stil som uppfördes 1851 efter ritningar av Carl Gustaf Blom Carlsson. Kyrkan är utvändigt vitrappad och har tegeltak. Det nuvarande utseendet fick kyrkan vid en restaurering 1949. År 1990 inrättades ett rum för dem som avskilt vill delta i gudstjänsten genom högtalare och fönster in mot kyrkorummet.
 
 
 

 

Wikipedia