Törnevalla kyrkogård

Linköping kommun, Östergötlands län

370 gravstenar inventerade
Karta: Karta över Törnevalla kyrkogård
Förvaltning: Åkerbo församling
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

Törnevalla socken har medeltida ursprung. Vid kommunreformen 1862 övergick ansvaret för de kyrkliga frågorna till Törnevalla församling. Törevalla församling i Linköpings stift har haft olika tillhörighet, uppgick 2009 i Åkerbo församling.

Det har funnits en medeltida stenkyrka på platsen. Den nya kyrkan byggdes delvis på den medeltida kyrkans nedre del av tornet och invigdes 1817. Törnevalla kyrka kallas också Carl Johans kyrka efter dåvarande kronprinsen. Predikstolen från 1733, tillverkad av Niclas Österbom flyttades över till nya kyrkan. Altaret från 1817 är klätt med polerad brun kalksten, ett arbete av stenhuggare Erik Hultsten. Altartavlan målad av Pehr Hörberg visar Jesu bergspredikan. Dopfunten av grön kolmårdsmarmor är från 1953.

Fyra runstenar har återfunnits i eller strax intill kyrkan. Den ena påträffades i torngrunden 1960 och finns nu placerad söder om tornet. En annan står på ett fält väster om kyrkogården. Kyrkogården omges av en stödmur och har flera ingångar. Söder om kyrkogårdsmuren finns ett gravkapell från 1950-talet.

Sammandrag av olika källor. / Siv Bergenek