Norrköpings krematorium

Norrköping kommun, Östergötlands län

4 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Svenska kyrkan i Norrköping
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

I närheten av Norra kyrkogården (Matteus) finns Norrköpings krematorium, uppfört 1938 i funktionalistisk (funkis) stil, som ligger i Krematorielunden. Ritad av stadsarkitekt Kurt von Schmalensee. I anslutning till krematoriet finns två begravningskapell: Himmelstalunds kapell (större) och Sankt Olofs kapell (mindre). I Krematorielunden ligger stadens största minneslund samt gravplatser endast avsedda för urnor.

Dessutom finns ett minnesmärke i Krematorielunden över pestens offer i Norrköping i den senaste stora pestepedemin i Sverige. Texten på minnesmärket lyder:

Minnesanteckningar över offer från pesten i Norrköping 1710.

I början av 1700-talet drabbades Norrköping av pesten. Smittan fördes hit till Norrköping från Stockholm av en ung kvinna. Pesten fick snabbt fäste i Norrköping. Stadens invånare ville till en början inte lyssna till provincialmedicus och sedermera rådmannen Magnus Gabriel Blocks varningar (adlad von Block). Det berättas att vid julen 1710 dog ett 40-tal människor per dag. Så småningom insåg man dock allvaret. Karantän sattes in och pestsjukhus inrättades. Nuvarande Folkparken blev pestkyrkogård. Man räknade med att ca 2500 personer avled i sjukdomen. Några av gravstenarna är flyttade hit till norra delen av krematoriekyrkogården.

Wikipedia