Ättetorps kyrkogård

Norrköping kommun, Östergötlands län

5 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Svenska kyrkan i Norrköping
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

Kyrkobyggnaden uppfördes 1962 i terrakottarött tegel och ritades av Kurt von Schmalensee. Ättetorps kyrka byggdes för att möta det krav som en ökad befolkning ställde. Tidigare hade det bara funnits ett församlingshus, men i takt med att Åby fick en större befolkning blev detta för litet. Kyrkogården vid Åbymo hade funnits sedan 1918, och den nya kyrkan byggdes i anslutning till kyrkogården.

 

Arkitekten var känd för att använda den funktionalistiska stilen på byggnaderna. Inne i kyrkorummet är inredningen modern. Prästen talar från en talarstol, en så kallad ambo.

Målningarna på fönstren är gjorda av den italienska konstnären Jan Brazda som även dekorerat Krokeks kyrka.

 

I skogsbrynet finns en minneslund. En smal gångväg uppför en liten backe leder till bänkar som bereder plats för vila och eftertanke. Här kan man lämna en blomma eller annat minnesföremål i någon av korgarna som står uppställda. Över platsen är ett stort träkors rest som breder ut sina armar över gräsmattan där askan från de avlidna är nedgrävd. Vid denna minneslund finns det även möjlighet att sprida askan.

 

Ättetorpskyrkan ligger i Kolmårdens församling. På andra sidan Borgiavägen ligger Åbymo kyrkogård. Den anlades 1918 och tio år senare uppfördes ett gravkapell. Genom en insamling samlades medel ihop för en klockstapel som uppfördes 1938 till en kostnad av 7 000 kronor.

Wikipedia