Kvillinge kyrkogård

Norrköping kommun, Östergötlands län

37 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Svenska kyrkan i Norrköping
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

Kyrkan i Kvillinge ligger idylliskt i utkanten av bebyggelsen. Kyrkan är gammal och byggdes redan på medeltiden. Kyrkogården erbjuder därför inte bara en vandring bland träd och grönska, utan också en vandring i historien. Det finns här många gamla gravstenar som vittnar om hur gravskick och mode varierat. De är i de allra flesta fall väl bevarade och kan berätta om dem som vilar här med samma tydlighet idag som de gjorde när de restes. Bland de större gravvårdarna finner vi bland andra Adolph Älf som levde 1755-1836.

Att resa stora gravstenar var populärt från mitten av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Efter det började krav på allas lika värde göra skryt omodernt, och de stora stenarna blev alltmer sällsynta. Istället blev vi mer lika inför döden och gravvårdarna vittnar inte längre om rikedom.

På kyrkogården finns också exempel på det nyklassicistiska modet som blev populärt under mitten av 1800-talet. Vid Finspångs bruk tillverkades gravdekorationer i gjutjärn, en av de främsta gjutarna var Carl Metens. På kyrkogården i Kvillinge finns en urna som kan vara hans verk. Den föreställer Sorgen personifierad, en vanlig gestalt under antiken. De gjutjärnskors som står uppställda tillsammans på kyrkans norra sida är också de från bruket i Finspång.

Text av: Maria Rådstam

Wikipedia och Svenska kyrkans hemsida Norrköping