Heda kyrkogård

Ödeshög kommun, Östergötlands län

23 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Folkungabygdens pastorat
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

Heda ingår sedan 2006 i Ödeshögs församling som sedan 2014 ingår i Folkungabygdens pastorat, Linköpings stift

Heda är en medeltida socken och kyrkan är dendrokronologiskt daterad till 1100-talets mitt. Socknen omnämns ursprungligen som Hedakyrka, vilket tyder på att kyrkan givit namn åt socknen.

Kyrkan ligger på en ås vid ett vägskäl ca 8 km norr om Ödeshög och kyrkomiljön har en varierande bebyggelse med bostadshus, skolbyggnader och en f d prästgård som i dag fungerar som hembygdsgård.

Kyrkan är en av Östergötlands märkligaste medeltida kyrkor. De äldsta delarna är uppförda av kalksten i olika etapper under medeltiden. Tornet är ovanligt högt och smäckert och på södra sidan finns ett kapell, som sannolikt tillkommit på kungligt initiativ. I kapellets södra mur finns en piscina inmurad med reliefer av mycket hög konstnärlig kvalitet. På norra sidan finns ett sidoskepp med influenser från cisterciensisk arkitektur

Stenramsomgärdade grusgravar finns i sydvästra delen och även norr om kyrkan. Framför allt norr om kyrkan är några av stenramarna mer arbetade. På kyrkogårdens nordvästra och nordöstra del finns en del små gravvårdar som kan ha ingått i den allmänna linjen. Det är 13 huvudsakligen stenramar som bevarats på Heda kyrkogård. Stenramar verkar ha varit vanligast från 1920-talet och fram till och med 1960-talet. Titlar som lantbrukare, hemmansägare och agronom visar att detta är en jordbruksbygd.

Läs mer om kyrkan och kyrkogården, gå en rundvandring i kyrkan och lyssna till en guidnig om kyrkan på hemsidan

https://www.svenskakyrkan.se/folkungabygden/heda