Svanshals kyrkogård

Ödeshög kommun, Östergötlands län

0 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Folkungabygdens pastorat
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

Svanshals ingår sedan 2006 i Ödeshögs församling och sedan 2014 i Folkungabygdens pastorat, Linköpings stift

På Svanshals kyrkas nuvarande plats låg ett tidigt trätempel, troligen byggd av heliga Birgittas morbror lagman Bengt Magnusson. Äldsta delarna är från 1100-talet. Från denna tid finns den gamla kalkstensgrunden bevarad, liksom delar av tornet.

I slutet av 1600-talet restaurerades kyrkan på initiativ av hovintendent Zackarias Renberg, ägare till Renstad. Vid denna restaurering fick kyrkan många värdefulla inventarier. Predikstolen skänktes 1688 av ägaren till Renstad. Även dopfunten, gjord av Michael Hacke, Skänninge, härstammar från samma århundrade.

Kyrkogården har två olika karaktärer. Den norra delen har en mer sentida karaktär med enhetliga gravvårdar, i allmänhet låga och breda. Även den södra delen har en strikt karaktär men på ett annat sätt genom det stora antalet regelbundna omgärdningshäckar av tuja. Här är kyrkogården helt grustäckt.

Gravtradition
På kyrkogårdens grusade del, söder om kyrkan, är det äldre gravvårdar i huvudsak av svart eller grå granit. Flertalet gravar är omgärdade av klippta tujahäckar och en del gravar omgärdas av stenram. I Svanshals dominerar titlar som har med jordbruket att göra: hemmansägare, lantbrukare och godsägare. Bland andra titlar representeras olika hantverksyrken: murarmästare,kakelugnsmakare och smidesmästare.

Läs mer om kyrkan och kyrkogården, gå en vandring i kyrkan och lyssna på en guidning på hemsidan

https://www.svenskakyrkan.se/folkungabygden/svanshals