Varbergs södra kyrkogård

Varberg kommun, Hallands län

22 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Varbergs församling
Bokad av: Kjell Ericsson (2017-08-01)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Varbergs församling är en församling i Varbergs kontrakt i Göteborgs stift. Församlingen utgör ett eget pastorat och ligger i Varbergs kommun.

Varbergs kyrka är församlingskyrka i Varbergs församling. Den byggdes i sten 1769-1772 i gustaviansk stil och ersatte den gamla Caroli kyrka från 1600-talet som förstördes i stadsbranden den 18 maj 1767. Runt kyrkan liksom tidigare runt Caroli kyrka fanns ursprungligen en kyrkogård. Efter att Östra kyrkogården invigts 1852, togs de sista gravarna på den förra kyrkogården bort.

Det finns idag två gamla kyrkogårdar och två kyrkogårdar där begravningar sker. Varbergs södra kyrkogård användes fram till 1892. Idag är den en ödekyrkogård, ett fornminne. På Kustsanatoriet Apelvikens kyrkogård begravdes under början av 1900-talet patienter från hela Sverige som avlidit då de vårdades för Tbc på Apelvikens sanatorium. Alla gravstenarna där är lika utformade. Kustsanatoriets skapare J S Almer är också begravd där och vid hans monument kan man läsa om Apelvikens sjukhus. 

Östra kyrkogården invigdes 1852 och användes tom 1884. Enstaka begravningar har sedan skett där. Under 2000-talet har begravningar åter i stor utsträckning skett på kyrkogården.

S:t Jörgens kyrkogård som tidigare kallades Nya kyrkogården är från slutet av 1800-talet. Den har utvidgats vid flera tillfällen. I Minneslunden finns ”Sorg”, en skulptur i brons av konstnären Tove Heby.

Sammandrag av olika källor. / Siv Bergenek