Eskilstuna Fors kyrka

Eskilstuna kommun, Södermanlands län

1 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Eskilstuna församling
Vill du inventera? Boka här!

Om begravningsplatsen/kyrkan

S:t Eskils kyrkogård ligger på Tumboåsen cirka 5 km väster om Eskilstuna centrum. Kyrkogården är belägen mellan Hagbyvägen i norr, Åsbyvägen i öster, Brantebergsvägen i söder och Hagby gårds ägor i väster. Hela markområdet vid S:t Eskils kyrkogård omfattar totalt 45 ha av dessa är 19 ha gravplatsindelat. Resterande yta består av en grusgrop och betesmark. Betesmarken uppgår till 7 ha och är avsatt till beredskapskyrkogård.

S:t Eskils kyrkogård invigdes år 1887. Den första delen av kyrkogården omfattade 7,2 ha och ritades av överingenjören vid Jernbolaget Magnus Brunskog. Kyrkogården har efter behov byggts ut. Senast utbyggnaden gjordes i områdets sydvästra del mot Brantebergsvägen och invigdes år 1982.

Kyrkogårdens minneslund togs i bruk år 1967 och ligger i ett gammalt grustag, markant försänkt i förhållande till kringliggande mark. På S:t Eskils kyrkogård finns även sedan år 2004 en askgravlund.

På S:t Eskils kyrkogård upplåts både kistgravar och urngravar. Nya kistgravar upplåts på det område som togs i bruk 1982. Återlämnade kistgravar på andra delar av kyrkogården återupplåts om det finns möjlighet att göra fler gravsättningar i dem. Urngravar upplåts i allmänna kvarter efter det att de fått ny gravplatsindelning anpassade efter urngravplatsernas storlek.

Svenska kyrkan, http://svenskakyrkan.se/eskilstuna/st-eskils-kyrkogard