Snöstorps kolerakyrkogård vid Sannarp

Halmstad kommun, Hallands län

1 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Snöstorps församling
Bokad av: Siv Bergenek (2015-01-01)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Snöstorps kyrka är församlingskyrka i Snöstorps församling i Halmstad, Göteborgs stift. Tidigare fanns en medeltida kyrka på platsen.

 Nuvarande kyrka är ritad av Emil Langlet (1824-1898) och uppfördes som en av sex sexsidiga centralkyrkor i Sverige under slutet av 1800-talet. Över ingången till kyrkan står - Byggd under Oscar II:s regering 1883. Langlet ville ställa Ordet i centrum och placerade predikstolen i kyrkans mitt. Alla gudstjänstdeltagares blickar skulle vara riktade mot den som talade. Bänkarna hade därför en speciell placering. Orgeln fick sin plats på en läktare ovanför altaret.

 Kyrkan renoverades invändigt 1934 och 1952. Idag finns predikstolen till vänster om altaret. Orgeln är flyttad till en läktare ovanför ingången. Till hundraårsjubileet 1983 fick kyrkan fyra fönster med glasmålningar som framställer de fyra evangelisterna med respektive symboler. Dessa är liksom en triptyk i sidokapellet utförda av Eric Olson i Halmstadgruppen.

Predikstolen med träskulpturer är signerad Harald Wadsjö. Eric Nilssons dopfunt i keramik är från 1931 och altarmålningen Ecce Homo utfördes 1934 av Olle Hjortzberg. Basunängeln från 1701 hänger i koret. Den hängde även  i koret i den gamla kyrkan och är ett verk av bildhuggare Gustaf Kilman.

1989 fick kyrkan två nya orglar och 1999 tillkom Madonnaskulpturen skuren av Susanne Sundström. Snöstorps kyrka har ett rikt musikliv och är omtyckt som vigselkyrka.

En Askgravlund tillkom 2019. Några km från kyrkan ligger Snöstorps Kolerakyrkogård vid Sannarp från 1834, återinvigd 1987.

Broschyr Snöstorps kyrka av Tore Sjöblom/ Siv Bergenek