Holms kyrkogård

Halmstad kommun, Hallands län

387 gravstenar inventerade
Karta: Karta över Holms kyrkogård
Förvaltning: Halmstads församling
Bokad av: Resurspoolen Folkuniv (0000-00-00)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Holms kyrka ligger i Holm och ingår sedan 2016 i Halmstads församling i Göteborgs stift. Den ursprungliga medeltida församling är Övraby församling.

Ur Övraby församling utbröts på 1200-talet Halmstads församling och var därefter till 1563 moderförsamling i pastoratet Övraby och Halmstad. Från 1563 till 1962 - annexförsamling i pastoratet Halmstad, Övraby och Holm.

Från 1962 till 1970 - annexförsamling i pastoratet Martin Luther och Övraby. Från 1970 till 2010 - annexförsamling i pastoratet S:t Nikolai och Övraby som 1974 utökades med Holms församling. Holm tillhörde S:t Nikolai församling 2010-2015.

Holms kyrka är från 1100-talet. Det som är kvar från den tiden är den vackra absiden öster om koret samt koret och väggarna i långhuset. Det första man ser då man kommer in i kyrkan, är Thorvaldsens stora Kristusbild över altaret.

I vapenhuset finns en kopia av en gammal runsten som hittats för flera hundra år sedan "där ruiner funnits efter ett åt S:t Nikolai helgat kapell och där man ännu kan utvisa S:t Nikolai källa" - en plats någon kilometer sydväst om kyrkan. I vapenhuset finns också ett dopträd, ritat av kyrkoherde Gunnar Stenbäck och tillverkat av församlingsbon Aksel Olsson. För varje barn som föds hängs en frukt i trädet med barnets namn och dopdatum antecknat. Kyrkans vackra glasfönster är skapade av konstnär Gunnar Teutsch i Holm. De visar bilder av skapelsen, uppståndelsen och dopet. Orgeln som invigdes 1995 är byggd av Ålems orgelbyggeri.

Sammanställt från olika källor, Siv Bergenek