Bräkne-Hoby nya kyrkogård

Ronneby kommun, Blekinge län

0 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Bräkne-Hoby församling
Bokad av: SVAR-projektet, Ronneby kommun (0000-00-00)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Bräkne-Hoby kyrka.

Bräkne-Hoby kyrka byggdes åren 1868-1872 som ett treskeppig basilika (från grek "kunglig pelarhall") med västtorn efter ritningar av Helgo Zettervall.

År 1958 - 1959 genomgick kyrkan en grundlig renovering, varvid de ursprungliga målningarna av Svante Thulin ersattes av nya muralmålningar av Bornholmskonstnären Paul Höm, som bibehöll kompositionsidén med Kristus i absiden och de tolv apostlarna över långhusets pelare.

Från den gamla 1100-talskyrkan som låg på ungefär samma plats som den nuvarande, finns endast några få inventarier bevarade. Förnämligast är dopfunten från 1200-talets början. Den är huggen i sandsten från Åhus och tillhör den s k Maglehemsgruppen. Foten är dekorerad med fyra lejon, som biter varandra. Cuppan är prydd med två ornamentbårder: överst en akantusranka, där en Kristusfigur med Guds lamm och korsfanan inkomponerats, därunder en palmettbård. På övre randen är ett par runor inristade, som möjligen är stenmästarens signatur.

Altartavlan från 1600-talet, föreställande nattvardens instiftande, hänger i sakristian.

Golvuret från 1831 står i koret.

Återbördad är den gamla kyrkodörren, som länge tjänstegjorde som källardörr i en numera riven lärarbostad vid folkskolan. Den står i vapenhuset.

De delar, som räddades över till nya kyrkan är följande: Överstycket till dörren vid predikstoltrappan. Det har följande inskrift ur Psalt 121: Herren bevare din ingång och utgång från nu och till evig tid. Amen. Fyra tavlor från predrikstolens sidor: Jesus i Getsemane, Korsfästelsen, Uppståndelsen, Emmausvandringen.

Kororgeln tillkom år 1970 och därmed fick kyrkosången och kyrkomusiken en central plats i kyrkorummet. Koret är platsen för kyrkans körer. Orgeln är byggd av Anders Persson i Viken och har åtta stämmor, varav två i pedalen, vars pipor placerats på läktaren.

Den stora orgeln är lika gammal som kyrkan och har inte genomgått några strörre förändringar. Till orgeln donerades 6000 riksdaler av handlaren Magnus Magni i Järnavik år 1870 och den byggdes av C A Johansson i Broaryd nära Växjö. Den hade ursprungligen aderton stämmor, varav nio i första manualen, fem i andra manualen samt fyra i pedalen. År 1906 utökades den med två stämmor av orgelbyggaren Lindegren i Göteborg och renoverades 1985 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund.

År 1992 renoverades kyrkan invändigt och bänkinredningen byggdes om. Några bänkar togs bort för att göra bättre plats för gudstjänstdeltagarna och belysningen i kyrkan förnyades, delvis tack vare en donation av Inga Persson i Björkeryd. Då återställdes också de elva kandelabrarna på pelarna i långhuset, vilka skänkts till den nybyggda kyrkan av nämndeman Per Pehrsson i Tararp.

I kyrktornet finns sedan 1992 det klockspel, som möjliggjorts genom en donation av Nina Gustafsson i Trånhem. Klockspelet är tillverkat och monterat av Olssons Klockgjuteri i Ystad och spelar av kantorn inspelade koralmelodier fyra gånger dagligen. På toppen av kyrktornet sitter ett kors som är gjort i guld. Korset är 2 meter brett och 3 meter högt.

Kyrkan håller på att renoveras under 2012, ett nytt värmesystem och högtalaresystem installeras. Kyrkan handikappanpassas dessutom. Utsidan renoveras med målningsarbeten, likväl på insidan.

 

 

Från Broschyr utgiven av Bräkne-Hoby Pastorat