Förkärla kyrkogård

Ronneby kommun, Blekinge län

285 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Ronneby församling
Bokad av: SVAR-projektet, Ronneby kommun (0000-00-00)

Om begravningsplatsen/kyrkan

FÖRKÄRLA KYRKA.

Kyrkogården kringgärdas av en gråstensmur (kallmur). I väster ett par gjutna järngrindar från 1861 inom stenstolpar. - 1665 ledde genom muren en trälucka i norr och ett luckhus av trä, täckt med bräder, i söder. På kyrkogården stod 1665 och till 1863 - 65, då tornet uppfördes, söder om kyrkan en klockstapel av trä. Kyrkan är uppförd av gråsten och tegel och vilar till långhus och kor på en enkel, skråkantad sockel. Den har tillkommit 1863 - 65 genom radikal ombyggnad av en äldre kyrka, såsom här nedan omtalas. - Murarna äro utvändigt spritputsade med slätputsade hörn och omfattningar. Profilerad, dragen list samt rundbågsfris, allt av tegel och vitputsat. - Yttertaket av tegel å långhus och kor, å torn och absid av plåt. På tornet en vit trälanternin. - Ingångarna i väster och öster äro raktäckta, med gråmålade dörrar. - Fönstren äro stora, rundtäckta. I solbänkarna plåt. I absidens östra fönster äro färgglas (!) insatta. - Invändigt äro murarna slätputsade. - Innertaket består av ett vitputsat trävalv i segmentform. Absiden som fungerar såsom sakristia täckes av ett hjälmvalv. - Golvet är av bräder, i vapenhuset av cement och en gravsten. - Kyrkan uppvärmes av järnkamin.

Den ursprungliga kyrkan kan rekonstrueras med tillhjälp av inventariet från 1665 och N. L. Söderholms teckning från 1758, som visar en liten gråstensbyggnad med rektangulärt långhus samt lägre och smalare rakt avslutat kor på en enkel sockel. Ursprungliga innertaksformer okända. Kyrkan torde ha uppförts under 1200-talets senare hälft eller omkring 1300 att döma av västgavelns blinderade röste, vari tegel torde ha ingått. Liknande blinderingar ses å bl.a. Ysane och Sölvesborgs kyrkor,

Ovisst när, men sannolikt under medeltiden tillbyggdes ett vapenhus av gråsten (tidigast nämnt 1665). - Senare tillbyggdes även vid långhusets nordöstra del en sakristia. - 1665 var kyrkan ut- och invändigt putsad med yttertak av "flat tegellsteen" och sannorlikt platt innertak av trä, ty 1700 panelades under taket. Mandelgren skriver, att kyrkan hade "målningar i taket från 1704. Ornaterna äro med talang utförde". (MANDELGREN.) - Fyra fönster funnos, tre på den södra och ett på den norra sidan. - Åren 1864 - 65 undergick kyrkan en genomgripande restaurering och tillbyggdes enligt ritning, gillad 1863. Vapenhuset och sakristian nedrivas jämte långhusets västra och korets östra gavlar.

I väster tillades ett torn varvid långhuset även förlängdes och till det ovanligt lilla kvadratiska koret lades en absid. Därjämte påbyggdes murkrönen med tegel och hela kyrkan fick sitt nuvarande yttre och inre utseende.

SVERIGES KYRKOR BLEKINGE Band 1. Häft.2 Medelsta Härad Utarbet. av William Andersson