Kärda kyrkogård

Värnamo kommun, Jönköpings län

420 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Forshedabygdens församling
Bokad av: Karin Wahldén (2017-08-01)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Kärda kyrka

En dramatisk historia rullas upp. Under medeltiden fanns en liten kyrka på gamla kyrkogården i Kärda. Den brändes av danskarna på 1560-talet. En kyrka byggdes upp på samma plats och fanns där i 300 år. Den nuvarande kyrkan, som ligger på höjden från samhället sett, byggdes 1876.

Kärda kyrka

Kärda kyrka Foto: Forsheda pastorat

 
Inventarier är till stor del gåvor från adelssläkter som bott på Herrestad.
Bland dem kan nämnas Ulfsparre och Bååth.
 
Herrestad har spelat en stor roll i församlingens historia.
1813 köptes herrgården av Johan Philip och Emilia Petersen, som flydde från Tyskland till Sverige på grund av de napoleanska krigens härjningar. Emilia har blivit känd som "Mormor på Herrestad".
 
Vid den tiden präglades Sverige av fattigdom och umbäranden. Paret Petersen såg nöden i bygden och började med hjälpinsatser. Med driftighet införskaffades textilier till kvinnorna på gårdarna. De sydde och kunde sälja sina alster, till inkomst för egen och församlingens del. Detta blev upprinnelsen till hela Sveriges syföreningsrörelse för mission och diakoni.
 
De startade också en skola för bygdens barn. Detta skedde i väckelsens anda. På Herrestad inbjöd de till missionsmöten med profiler som P. Wieselgren, P. Fjellstedt, C.O. Rosenius, Lina Sandell, Oskar Ahnfeldt och människor samlades i stora skaror.
 
Målningar och dokument från dessa tider finns i församlingshemmet.

Forshed pastorat