Vallsjö kyrkogård

Sävsjö kommun, Jönköpings län

1219 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Sävsjö pastorat
Bokad av: Anders Svensson (2020 09 06)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Kyrkan kallas ofta för Vallsjö nya kyrka, trots att den är över 100 år gammal. Men i jämförelse med Vallsjö gamla, som är nära 900 år gammal, är den rena ungdomen. En del funderar kanske över varför kyrkan inte ligger i tätorten Sävsjö.
Anledningen är att när Vallsjö gamla kyrka blev för liten och sliten, diskuterades under lång tid byggnation av en nyare kyrka. Det var förstås inte självklart var den skulle placeras.
Det nya stationssamhället Sävsjö hade börjat växa fram vid tiden för kyrkobyggets planering och olika åsikter fanns. Slutligen blev platsen en kompromiss mellan de som ville bygga i tätorten och de som ville bygga kyrkan bredvid den gamla, genom att ägaren till Eksjöhovgård skänkte en tomt
År 1890 kunde kyrkan äntligen börja byggas, nära fyrtio år efter första stämmobeslutet om kyrkbygge. Stenblocken i kyrkan är från Eksjöhovgård och de tunga blocken krävde tre par oxar för att dras fram. Dessa vinschades sedan upp, också med hjälp av oxar. Det berättas att de lockades med mat i en ho på lagom avstånd.

Innan den nya kyrkan var klar gick byggmästaren i konkurs.
Kyrkan kunde dock färdigställas, då det var dags för nästa konkurs. Eksjöhovgård hade hunnit byta ägare och nye ägaren gick alltså i konkurs. Då uppdagades att gåvan från tidigare markägare var lagfaren men man hade missat att avstycka tomten. Därmed kom den, tillsammans med den nybyggda kyrkan, att säljas vid den exekutiva auktionen.
Församlingen fick nu lösa in marken, vilken en gång varit en gåva. Men kyrkan följde i alla fall med köpet, utan att behöva lösas in. Så
äntligen efter många turer, kunde den nya kyrkan invigas år 1895.

I ett stift präglat av medeltidskyrkor och Tegnérlador blev Vallsjö kyrka en särling, byggd av granit i nygotisk stil efter ritningar av arkitekt Gustaf Petterson. Den består av långhus med torn i väster, utskjutande tvärskepp, samt ett smalare tresidigt kor i öster.

I hörnen mellan koren och de båda tvärskeppen finns små trekantiga korliknande utbyggnader, vilka inrymmer sakristior. Kyrkan har aldrig varit vitrappad, som många andra kyrkor. Kyrkorummet har ett högt spetsbågigt tunnvalv i trä. I korets höga fönster finns glasmålningar utförda av Neumann och Vogels glasmästeri i Stockholm.

Det mesta av den inre utsmyckningen är ritad av kyrkans arkitekt Gustaf Petterson. Till exempel finns ett textband till Triumfbågen med följande text.
"Kristus Jesus har kommit i werlden för att frälsa syndare".

Tavla vid entrén till kyrkogården.