Hornaryds kyrkogård

Växjö kommun, Kronobergs län

86 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Sjösås församling
Bokad av: Anders Svensson (2017-01-01)

Om begravningsplatsen/kyrkan

På denna plats låg Hornaryds medeltida träkyrka fram till 1870 då den revs och ersattes av en ny gemensam kyrka för Hornaryds och Drevs församlingar. Den nya kyrkan placerades i Drev. Socknen Hornaryd omnämns i skriftliga källor första gången år 1329.

Den medeltida kyrkan i Hornaryd var uppförd i timmer, utvändigt rödfärgad och med ett högrest spåntäckt sadeltak. Det rektangulära långhuset, vilket saknade yttre kormarkering, hade en utbyggd sakristia i norr och vapenhus i anslutning till sydingången. Invändigt mätte långhuset 13,3 x 8,5 meter. Utformningen som en salkyrka utan separat kor talar för att kyrkan uppförts under medeltidens senare del. Kyrkans plan framträder som en tydlig fördjupning och genom enstaka stenar mitt på kyrkogården.

Av kyrkans inredning återstår predikstolen från 1600-talet, delar av den 1687 inköpta altaruppsatsen samt delar av västläktarens barriär med målningar av Johan Christian Zschotzscher från 1756.

Här på kyrkogården, som fortfarande brukas av församlingen, har inga äldre gravminnen bevarats. Vid kyrkogårdens nordvästra hörn finns dock ett äldre sockenmagasin. Utanför kyrkogårdsmuren i anslutning till den södra stigluckan uppfördes ett klockspel år 1649. Den nuvarande klockstapeln uppfördes 1963.  

Text på informationstavla vid kyrkogårdsgrinden.