Fredagsgåtan är löst - det är säteriet Kyleberg som syns i bakgrunden på Kristin Dexters bild av sin mormor. Platsen är Svanhals socken i Östergötlands län.

Snabbast med gåtans lösning var Per Andersson vars fantastiska långtidsminne tog honom tillbaka till 1979, då han som 17-åring arbetade med den första i raden av böcker han skrivit om Mjölbytrakten. Bilden av Kylebergs gamla corps-de-logi minns han från Anton Ridderstads topografiska bokverk om Östergötland.

Kyleberg

Beläget på den bördiga östgötaslätten kom Kyleberg att få sin glansperiod som ett beundrat mönsterjordbruk under 1850-talet. Under de senaste 100 åren har ägarbytena varit många och den ståtliga byggnaden som syns på bilden revs troligen någon gång på 1940-talet och man uppförde i stället en modern, villaliknande manbyggnad. Nedan är några nedslag i gårdens historia från 1300-talet och framåt.

Herrgård och mönsterjordbruk

Kyleberg hette ursprungligen Berga och omtalas 1313 Berga by i Svanshals socken. Gården bestod i början av 1500-talet av tre mantal frälse. Två gårdar
ägdes av familjen Bonde, den tredje av familjen Lejonhuvud. Genom äktenskap mellan Märta Bonde och riksrådet Lindorm Ribbing övergick de två gårdarna till den senares familj. Ett säteri upprättades omkring 1650 på de två Bergahemmanen, som gavs namnet Ribbingsberg.

1650 ägdes godset av landshövdingen Hans Kyle, som gav den nyvarande gården sitt namn.

1850 köptes säteriet Kyleberg av godsägaren och riksdagsledamoten Axel Dickson. Det tidigare vanskötta godset blev under hans tid en modern mönstergård som han effektiviserade med hjälp av ny teknik. Bland annat köpte han in en ångplog, som användes med gott resultat under 13 år. Huvudbyggnaden byggdes om med tinnar och torn, och en stor allé anlades. Ny ladugård, stall, växthus, inspektorsbostad, smedja, orangeri, snickarverkstad, trädgårdsmästarbostad, arbetarbostäder, spannmålsmagasin, loge, kvarn mm byggdes, i regel av tegel slaget på gårdens eget tegelbruk.

1879 tvingades Axel Dickson sälja Kylebergs gård. Han hade engagerat sig i landets industrialiseringsprocess och under de sista åren hade spekulationerna blivit för stora och banker och järnvägsbolag gick i konkurs en efter en när säkerheterna till slut inte höll. För att finansiera sina projekt hade Dickson grundat Wadstena Enskilda Bank, med egen sedelutgivningsrätt. På grund av förskingring gick banken omkull och Dickson förlorade sin förmögenhet. Han och frun drog sig tillbaka på en släktings gods i Södermanland. Axel Dickson avled 1899.

Nya tider

Karl Brandt i Särdala tog år 1907 anställning på Kyleberg hos den dåvarande godsägaren C G Pyk. Han stannade i 17 år som maskinist, ett pinnhål högre än jordbruksarbetare. När sedan elkraften infördes kom det på Brandts lott att sköta det maskinella för elkraftförsörjningen på gården. År 1907 var det enligt Brandt 20 anställda fast och i början på 1900-talet ska som mest omkring 190 personer arbetat för säteriet. Det fanns 18 par hästar, 120 mjölkkor, 80 - 85 ungdjur samt 120 svin. Vid handmejningen var det 22 mannar som högg in efter varandra med liarna och de hade lika många upptagare. Det måste ha varit ett rörligt liv under skördetid.

Någon gång på 1940-talet revs den ståtliga 1850-talsbyggnaden och den resattes med en ny, villaliknande manbyggnad.

Källor/läs mer:

Projekt Runeberg

Mer om Kylebergs historia du läsa på Ödeshögs hembygdsförenings hemsida, uppsats om Svanshals av Roland Hagberg

Bilden ovan som bekräftar överensstämmelsen med gåtans foto finns på: http://www.zenobia.se/www.zenobia.se/1850-60-tal__Hamn_och_angbatar.html

På den Dicksonska släktföreningens hemsida kan du läsa mer om familjen Dicksons tid på Kyleberg

Annonser